Havbruksklynge gruppebilde atlanterhavsparken foto marius 11
TEKNOLOGI-KNUTEPUNKT: Representanter for nystarta Global Aquaculture Technology Hub der 13 aktører fra Nordvestlandet er med fra starten. Men de vil rekruttere medlemmer fra hele verden. Foto: Marius Rosbach
Nytt

– Mangler forståelse i deler av det politiske miljøet

Rostein-topp forklarer én av grunnene til at samarbeid i havbruksklynga er så viktig at konkurrenter fra hele bransjen finner sammen.

Marius Rosbach
19.08.2021

Torsdag ble det kjent at 13 selskap på Nordvestlandet går sammen om å etablere et fellesskap for teknologiutvikling innen havbruk.

Etableringen har fått navnet Global Aquaculture Technology Hub (GATH) og ble presentert på Atlanterhavsparken i Ålesund.

Blant aktørene finner vi naturlig nok en rekke konkurrenter, men de ser ingen betenkeligheter med å samarbeide og peker på felles utfordringer.

Sølvtrans og Rostein-rederiet er konkurrenter på brønnbåtsida. Viseadminstrerende direktør Glen Bradley i Rostein mener likevel et samarbeid har «ligget i kortene lenge».

Han viser til at det allerede i 2017 ble etablert en bransjegruppe for havbruk under Næringsforeningen Ålesundregionen.

Om man sitter hver for seg, har ikke politikerne noen å møte
Glen Bradley

Dialog mellom næringsliv og politikk
Politisk tyngde er blant fordelene man oppnår med å stå sammen, påpeker Bradley.

– Regionen har ei sterk maritim klynge som over lang tid har vært flinke til å organisere seg og sette agendaen politisk. Det er viktig at det er en god dialog mellom næringsliv og politikk, slik at man forstår hvordan man skal få til løsninger og samarbeid på den fronten også, forteller han til NETT NO.

– Om man sitter hver for seg, har ikke politikerne noen å møte, så det er én av hensiktene med å gå sammen, slik jeg vurderer det, legger han til.

Diskusjon om skattenivå
Redersjefen trekker fram diskusjonen om ressursrente, eller grunnrenteskatt - at oppdrettsnæringa skal skatte for å utnytte naturressurser – som et eksempel som er aktuell for havbruksnæringa.

– Det mangler forståelse i deler av det politiske miljøet om utfordringene med å fjerne for mye av overskuddet i bedriftene. Det kan hindre at man får ut potensialet i næringslivet, som i neste omgang skal være med å finansiere velferden her til lands, påpeker Bradley.

Rostein-sjefen legger heller ikke skjul utfordringene bransjen har når det kommer til lusebekjempelse og fiskevelferd.

– Disse utfordringene er det avgjørende at næringa står samla om å løse, og det er nettopp teknologien fra den nyetablert «aqua-hub-en» som vil kunne løse disse, mener han.

(saka fortsetter under)

Havbruksklynge per helge devold harald nesvik foto marius 22
LANSERINGEN: Markedsdirektør Per Helge Devold i MMC First Process og kommunikasjonssjef Harald T. Nesvik i Sølvtrans presenterte det nye samarbeidet ved Atlanterhavsparken torsdag. Til uka planlegges det også en markering under Aqua Nor-messa. Foto: Marius Rosbach

Skal være en global klynge
Det finnes flere havbruksklynger rundt i landet som gjerne er geografisk orientert. Global Aquaculture Technology Hub – med forkortinga GATH – oppstår på Nordvestlandet, men skal være et globalt nettverk for hele bransjen.

– Vi er ikke her for å konkurrere med de andre klyngene, tvert imot så vil denne samlinga skape en enda mer positiv utvikling for hele havbruksnæringa. Det vil alle klyngene være tjent med, mener Glen Bradley.

Les mer om hvordan hub-en skal samarbeide

Ideen sådd gjennom milliardavtale
Sammen med Sølvtrans tok MMC First Process initiativet til nettverket i sommer. Ideen ble sådd i løpet av arbeidet med milliardavtalen de to selskapene presenterte i juni.

– Da jeg ringte rundt, svarte de fleste ja allerede før jeg var ferdig med å snakke. Det er noe av de som kjennetegner sunnmøringene. Vi har punch, men også korte linjer til å ta gode beslutninger. Alle selskapene har tenkt at vi trenger noe slikt, forteller MMC First Process-sjef Petter Leon Fauske til NETT NO.

– Mange av aktørene er verdensledende, men vi har aldri vært samla på denne måten. Gjennom dette arbeidet kan vi utvikle eget selskap og regionen, og plante kompetansesenteret for denne næringa her på Sunnmøre. Det er spennende, legger han til.

God timing foran Aqua Nor
Blant de 13 selskapene som er med fra starten, finner vi blant andre Optimar, som delvis konkurrerer med MMC.

Salgsdirektør Irene Mjelde i Optimar forteller at de ikke hadde betenkeligheter til å være med, og viser til utsagnet industribyggeren Idar Ulstein blei kjent for:

– Vi må tenke at vi skal konkurrere når vi må, og samarbeide ellers. Det er viktig at en ser på bransjen som helhet og det har regionen en god tradisjon for å gjøre, påpeker Mjelde.

Vi må tenke at vi skal konkurrere når vi må, og samarbeide ellers
Irene Mjelde

Det er naturligvis ikke tilfeldig at nettverkssamarbeidet med presentert rett i forkant av den store Aqua Nor-messa i Trondheim.

– Timingen med Aqua Nor rett rundt hjørnet er god, men den er også god når det gjelder økende oppmerksomhet om fiskevelferd, bærekraft og sporbarhet. Da har vi bare tida og veien, mener Mjelde.

Disse selskapene er med

Sølvtrans, MMC First Process, Patogen, Cflow, Optimar, Hofseth Aqua, Artec Aqua, Rostein, Salmon Evolution, Møreforsking, Norconsult, Normex og Atlantic Sapphire.

Podium

E12/S2 Arne Nore og Roger Hofseth - historia og framtida til norsk oppdrettsnæring.

Publisert: 19.08.2021 14:32

Sist oppdatert: 19.08.2021 22:28

Mer om