Northern xplorer Illustrasjon Multi Maritime 11
BYGGES I PORTUGAL: Flere norske aktører skal utvikle verdikjede for det første cruiseskipet til Northern Xplorer. Rederiet har inngått intensjonsavtale om bygging ved et portugisisk verft. Illustrasjon: Multi Maritime
Nytt

Nytt samarbeid om hydrogenskip

To Ålesund-selskap er med å utvikle verdikjede for cruiserederi. Men første skip bygges i utlandet.

Marius Rosbach
31.01.2023

De Ålesund-baserte selskapene Norwegian Hydrogen og Hexagon Purus Maritime, har inngått en intensjonsavtale om utvikle en verdikjede for hydrogen i samarbeid med cruiserederiet Northern Xplorer, skipsdesignerne i Multi Maritime og Hyon.

Målet er å utvikle en komplett hydrogenverdikjede for Northern Xplorers første cruiseskip med brenselceller og elektrisk fremdrift.

Skal bygges i Portugal
Det er tidligere The Fjords-sjef Rolf Sandvik som leder det Oslo-baserte rederiet. NETT NO har tidligere omtalt planene om å bygge inntil 14. utslippsfrie cruiseskip på rundt 120 meter med plass til 300 passasjerer.

Den gang håpte Sandvik på et norsk byggeverft. Nå har rederiet inngått intensjonsavtale om å bygge det første skipet ved West Sea-verftet i Portugal. Planen er at skipet skal være klart til starten av cruisesesongen 2025/26.

Sandvik uttaler i meldinga at cruiseskip kan fortsette å besøke sårbare områder ved å bruke hydrogen som energibærer. Det vil også gjøre at skipene til kan besøk verdensarvfjordene, som Geiranger, hvor det blir krav om utslippsfri seilas fra 2026.

Jobber med ulike deler av verdikjeden
Norwegian Hydrogen er i full gang med å starte opp hydrogenproduksjon flere plasser. De skal levere hydrogen og sørge for infrastruktur til Northern Xplorer-samarbeidet.

Hexagon Purus Maritime er leverandør av lagringssystemer, mens Hyon utvikler overføringssystemer for hydrogen med høy kapasitet.

Samtidig vil partnerne gjøre hydrogen tilgjengelig for det bredere maritime markedet i en tid med økende press for å redusere utslippene, heter det i meldinga.

Publisert: 31.01.2023 15:57

Sist oppdatert: 31.01.2023 16:47

Mer om