Podium montasje ingvild vartdal tore tønseth foto 11
BEKYMREDE STEMMER: Regjeringens økte skatt på oppdrett- og kraftbransjen skaper bekymring på Nordvestlandet. Hør Podium-episoden om statsbudsjettet for 2023, med blant andre Ingvild Vartdal og Tore Tønseth.
Nytt

Spår bråbrems for leverandørindustrien

Hør Podium om statsbudsjettet og skatteøkningene for næringslivet.

07.10.2022

Grunnrenteskatten på oppdrettsnæringen kommer til å svi for leverandørindustrien på Nordvestlandet, mener investeringsdirektør Tore Tønseth i Ronja Capital.

- Helt ekstremt! sier Tønseth om den overraskende innføringen av 40 prosent grunnrenteskatt for oppdretterne, en skatt som kommer i tillegg til den vanlige skatten på 22 prosent.

Podium

E17/S2 Djup uro for skattetungt budsjett

Tønseth er gjest i denne utgaven av podcasten Podium, sammen med Adviso-advokat Ingvild Vartdal, First House-partner Ole Berget, Marielle Furnes Mannseth i Norwegian Hydrogen, daglig leder Ingrid Aasaaren i Sustainibilty og Tafjordsjef Erik Espeset.

Tema er statsbudsjettet og skatteøkningen for næringslivet. I tillegg til innføring av grunnrenteskatt på oppdrett økes grunnrenteskatten for kraftprodusentene, og skatten på formue og utbytte.

Stopper investeringer
På Nordvestlandet er det spesielt de mange bedriftene som lager utstyr til oppdrett- og fiskeri som kommer til å bli skadelidende, ifølge Tønseth.

Han oppsummerer hva han mener blir konsekvensen av den ekstra skatten på oppdrettsnæringen i tre punkter:

* Investeringslysten forsvant over natten.
* Du utsetter alle investeringer til neste år så du får eventuelt fradrag for dem (Økt skatt blir kombinert med at investeringene kan trekkes fra direkte samme år, red., merk).
* Det skaper et tonn av usikkerhet. Du vil få slite med å alt fra å få finansiering til tilgang på kapital og hele den biten der, som departement ikke har fått inn i excel-arket sitt. Effekten at det er er stopp i investeringer, og spesielt på ny teknologi. Grønne ting og sånt, det kommer langt ned på lista, så der er full stopp.

Myndighetenes mål om en kraftig vekst i oppdrettsnæringen er punktert med dette skatteforslaget, etter Tønseths vurdering.

- Det er bare å glemme, dessverre, sier han.

Tar fra næringslivet
Skatteforslagene fra regjeringen viser at den går etter næringslivet, mener Ingvild Vartdal.

- Selv om det ikke var store overraskelser i dag (torsdag 6. oktober, da statsbudsjettet ble lagt frem, red. merk), så ser vi at de følger opp det de har sagt. Det skal bli skjerpelser på næringslivet. Vi har fått økt formuesskatt, vi har fått økt utbytteskatt og dermed en høyere beskatning på eierne og selskapene, som følge av at eierne må finansiere skatten sin en plass i fra.

På kort sikt er det grunnrenteskatten som får størst negative konsekvenser, mener hun.

- Den har vi hørt næringslivet si er dramatisk i en uke, og jeg er ganske sikker på at der er store realiteter i det, sier Vartdal.

Forregnet seg
First House-partner og tidligere statssekretær for Siv Jensen (Frp) i Finansdepartementet, Ole Berget, tror Ap/Sp-regjeringen har undervurdert konsekvensene av skatteøkningen for oppdretterne.

- Jeg tror ikke de hadde forventet at investeringsbeslutninger til mange 10-talls milliarder, både på kraft og på havbruk, skulle kanselleres over natten, sier han.

Podium

E17/S2 Djup uro for skattetungt budsjett

Publisert: 07.10.2022 10:57

Sist oppdatert: 11.11.2022 10:00

Mer om