Studentbyen Ålesund
Over halvparten av studentene i Ålesund kommer fra andre fylker. Mange jobber for å få studentene til å bli.
– Jeg tror nok at Ålesund som studentby er i ferd med å ta av.
Ordene kommer fra Michael Brautaset, som ledet Ålesund Studentsamfunn fra høsten 2012 til sommeren 2015.
Nå leder han Tesla-forhandleren på Digernesskiftet, men følger fortsatt godt med på hvordan studentmiljøet utvikler seg.
- Jul- og nyttårsdagane legg redaksjonen ut ei rekkje artiklar som tidlegare er publiserte i årets NETT NO-magasin. Artiklane er opne også for ikkje-abonnentar.
- Les heile magasinet her
I hans periode ble både studentuka og studentrevyen lansert. Brautaset blir invitert dit hvert år og sitter på første rad og koser seg.
Kameratene lurte på hva han tenkte på da han bestemte seg for å studere i Ålesund i stedet for å reise vekk fra hjembyen. Mangelen på studentmiljø var argumentet til kameratene. Det gjorde ham usikker, vedgår han, men han holdt på valget og angret ikke. Brautaset minnes studietida som fantastisk og ville valgt akkurat det samme om igjen.
– Mange av mine beste venner er fra den tida, sier han.
Han er overbevist om at studentmiljøet bidrar til rekruttering til regionen.
– Mange sier de blir værende i Ålesund fordi studentmiljøet er så bra her, sier Brautaset.
Starta i kantina
Da Brautaset begynt som student ved det som da var Høgskolen i Ålesund i 2011, var kantina forsamlingslokalet. Der var det quiz en gang i måneden og ambulerende skjenkeløyve.
Ålesund hadde rykte som en dårlig konsertby. Band som studentene ville ha på besøk, kunne svare med å spørre om der var noen scene i byen.
Da Ålesund-studentene fikk sitt første forsamlingshus – Banken – i 2012, var Brautaset med på å ansette Trude Pedersen som en av de første lederne.
Pedersen er selv et eksempel på det næringslivet håper at Ålesund som studieby skal bidra til: at folk som studerer her, også finner arbeid og bosetter seg.
Hun kom fra Nordhordland og kjente nesten ingen da hun kom. I studietida fikk hun et stort nettverk både i og utenfor studentmiljøet. I dag jobber hun i markedsavdelinga i Glamox og har arbeidshverdagen sin ved ålesundsavdelinga.
I 2022 ble Banken erstatta av et nytt og mye større studenthus rett ved siden av. Sunde-bygget har fem etasjer med studentboliger og plass til konserter, samlinger, pub og andre arrangementet på bakkeplan og i underetasjen.
Da hun var aktiv i studentmiljøet, var det i begynnelsen av ei god utvikling, mener hun. Og den har fortsatt.
– Jeg har veldig inntrykk av at det har blomstra, sier Pedersen om utviklinga siden hun begynte i arbeidslivet.
Studenter møter næringslivet
I høst lanserte studentorganisasjonen Næringlivsutvalget sammen med næringsforeninga i Ålesund, Sparebanken Møre, NTNU og klyngeorganisasjonen GCE Blue Maritime et nytt program.
«Explore» skal gjøre studentene i Ålesund bedre kjent med Nordvestlandet og mulighetene i næringslivet her.
Høsten 2024 har det vært to heldagsarrangement, først til arbeidsfellesskapet i Næringsfabrikken og Ekornes-konsernet i Sykkylven. Deretter hadde de en maritim dag med blant andre brønnbåtrederiet Rostein og Kongsberg Maritime, før dagen ble avslutta med besøk hos Vard i Brattvåg.
– Vi ønsker å vise at dette kan være et spennende sted å bo og leve, sier prosjektleder Hanna Flack ved NTNU Ålesund.
Studentorganisasjonen Næringslivsutvalget er også arrangør av næringslivsdagen og næringslivskvelden.
Start Ålesund er en annen studentorganisasjon som jobber med å koble næringsliv og studenter, blant annet gjennom det årlige arrangementet og konkurransen InnoBootCamp.
Der jobber studenter i tre dager med å løse problem og utfordringer for bedrifter på Nordvestlandet. På InnoBootCamp i mars 2023 var det bedrifter i fiskeri- og sjømatnæringa som stilte med oppgavene.
– Det er imponerende hva de har klart å sette seg inn i på kort tid, sa jurymedlem Ronny Vågsholm i Lerøy Havfisk etter konkurransen.
Natur og friluftsliv trekker
I buldrehallen i Breivika er klatregruppa i Ålesund Studentersamfunn samla til trening en uvanlig varm og tørr oktoberkveld.
Gruppa har rundt 60 medlemmer og driver med klatring både inne og ute. Naturen og mulighetene for friluftsliv er en av faktorene som trekker studenter til Ålesund når de velger studiested, viser svarene i NTNUs egen spørreundersøkelse.
– De som finner en aktivitet å være med på, har langt større sjanser for å trives. Så håper vi selvsagt at de trives så godt at de blir i regionen, sier banksjef Andreas Ulvestad i Sparebanken Møre.
Før høstsemesteret 2024 gikk banken, Momentium, NTNU og Studentsamskipnaden Sti sammen for å skape flere møteplasser for studentene.
September-treffet 2024 ved Campus Ålesund stod i friluftslivets tegn. Ulike aktører fra reiselivet, studentgrupper og frivillige lag var invitert til NTNU for å presentere seg.
Skal bli enda mer synlige
Nåværende leder av Ålesund Studentsamfunn, Ingrid Osvoll Skodjevåg, lovde at Ålesund-studentene skal bli enda mer synlige i bybildet framover da hun snakka med Nett No ved studiestart i august 2024.
Før og etter åpninga av det nye studenthuset Sundebygget i 2022 har studentsamfunnet jobba mye med å komme på plass og ta i bruk bygget.
Nå skal studentmiljøet bli mer utadretta. Det skal blant annet merkes under studentuka i mars 2025.
– I år skal vi bruke mer energi på prosjekt som Uka-festivalen og revyen. Vi skal rett og slett lage det større og male byen gul i denne perioden, sa Osvoll Skodjevåg.
- Jul- og nyttårsdagane legg redaksjonen ut ei rekkje artiklar som tidlegare er publiserte i årets NETT NO-magasin. Artiklane er opne også for ikkje-abonnentar.
- Les heile magasinet her
Publisert: 05.01.2025 05:00
Sist oppdatert: 05.01.2025 16:02