Sykkelspesialist gir opp mot sportskjempene
LEGGER NED: Svein Erik Bjerkvik har drevet sykkelbutikk i Ålesund sentrum siden 1992. Nå avvikler han mens leken er god. Konkurransen mot kjedene er blitt for tøff.
Nytt

Sykkelspesialist gir opp mot sportskjempene

Etter ett års drift selger sportsvarehuset XXL på Moa i Ålesund for 140 millioner kroner. Hos Sykkelspesialisten i sentrum settes kroken på døra etter nyttår.

18.12.2013
- Det har blitt tøffere, sier Svein Erik Bjerkvik i Sykkelspesialisten i Notnesgata i Ålesund sentrum.
Den tidligere konkurransesyklisten har solgt og reparert sykler siden han var med og startet butikken i 1992. Fra 2004 har han værte eneeier. Med unntak av 2011 har han drevet med gode resultater. De siste årene har driftsinntektene ligget rundt tre millioner kroner i året,
Men nå er det slutt.
Bjerkvik gir seg mens leken ennå er god.
Sykkelspesialisten skal avvikles, og han regner med å stenge dørene i løpet av januar 2014.

Rakettvekst

XXL i Ålesund ligger an til å nå en omsetning på 140 millioner kroner i år, i følge kjededirektør Anders Fjeld.
Sportsvarehuset på Moa ble åpnet i november 2012. Da var allerede G-Sportskjeden på plass i området med sin G-Max-butikk, som er G-Sportskjedens svar på konkurransen fra XXL. Dermed har sportsbutikkene på Nordvestlandet i løpet av kort tid fått to nye og store konkurrenter inn på markedet.

Merket storbutikkene

- Det har blitt tøffere i sportsbransjen med de nye superstorene, sier Bjerkvik. Lønnsomheten har gradvis gått nedover.
Etter at også XXL etablerte seg på Moa, høsten 2012, ble konkurransen enda et hakk hardere. Dessuten mener han butikken også er rammet av at Ålesund sentrum er mindre attraktivt som handelsområde.

Vurderer Kristiansund

XXL på Moa trekker til seg kunder fra Nordmøre i nord til et godt stykke sør i Sogn og Fjordane. Kjeden har i dag 22 butikker, og planlegger flere.
- Folk kjører i flere timer. Da vi åpnet i Steinkjer merket vi at omsetningen falt i sportsbutikkene i Namsos, sier Fjeld.
Han anslår at butikken på Moa vil ha rundt 550.000 besøk innom døren i løpet av 2013. Det er på linje med besøket i hver av XXLs to butikker Trondheim, selv om folketallet der er flere ganger større enn i Ålesund.
Fjeld mener det er rom for nok en XXL-butikk på Nordvestlandet. I så fall er Kristiansund mest aktuell. Grunnen er at den kan trekke til seg flere nye kunder enn en butikk som eventuelt blir plassert i Molde.

60 butikker borte

Fra sommeren 2012 til sommeren 2013 ble 60 sportsbutikker stengt, i følge tall fra sportsbransjens bransjeorganisasjon. I dag er det i overkant av 900 butikker igjen i Norge.
Fjeld tror det kommer til å bli enda færre. Sportshandlere som satser på generell sportshandel, uten å spesialisere seg, får det tøffest, mener han.
- Det er ikke plass til alle. Det er for mange sportsbutikker i Norge, noen må bort. De som har det verst er de som ikke er veldig tydlige, sier Fjeld.
De neste på listen er spesialister som omsetter for fem-seks millioner korner og driver butikken mye tuftet på idealisme og interesse.
Begge disse gruppene får det mye tøffere på grunn av konkurransen fra de store sportsbutikkene.
- De gode spesialistene er de som har best forutsetninger, sier Fjeld.

Sportsvekst i år

Frem til og med 2010 hadde sportshandelen en årlig vekst på 10 prosent i flere år på rad.
I 2011 flatet det ut. I 2012 var veksten på 2,2 prosent og handelen nådde 11,7 milliarder kroner.
I år ligger sportshandelen an til en vekst på tre prosent sammenlignet med 2012, i følge administrerende direktør Bård Kristiansen i sporthandlernes bransjeorganisasjon, Sportbransjen as.
Kristiansen sier handelen er svært avhengig av været - spesielt for vintersesongen, og mener utflatingen i 2011 i hovedsak skyldes at været ikke var på sportshandlernes side.
 Det er ikke plass til alle. Det er for mange sportsbutikker i Norge

Publisert: 18.12.2013 11:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:30