Frykter en todelt verden
ÅLESUND: De norske oljeinvesterinene faller, og sjeføkonom Laila Due-Andresen i Handelsbanken spår at det blir økonomisk brems i Norge de nærmeste årene.
Nytt

Frykter en todelt verden

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken frykter at handelskrigen mellom USA og Kina fører til globalisering i revers og en todelt verden.

22.11.2019
- Utfallet av et slikt scenario vil være fryktelig ødeleggende, fastslo Due-Andresen under et konjunkturmøte i Handelsbanken i Ålesund torsdag.
Due-Andresen viste til at USA har en årlig Kina-import på rundt 550 milliarder dollar, og har nå ilagt straffetoll på 25 prosent.
Kina har en mindre import fra USA, men har svart med straffetoll fra varer fra USA.
- Det spente forholdet mellom USA og Kina bekymrer hele verden, demper investeringene og demper aktivitetsveksten, sa Due-Andresen.

Kina utfordrer USA

Ho sa at man hadde fått mange skuffelser når det var håp om bedring.
Nå mente ho at det så verre ut enn på lenge etter at underhuset i USA onsdag kveld valgte å støtte demonstrantene i Hong Kong, og Kina responderte med å fastslå at dersom dette ble en realitet kunne man se langt etter noen handelsavtale.
Men selv om USA presser Kina, så viste Due-Andresen til at Kina uansett vokser frem globalt, både innenfor teknologi, militært og gjennom nye økonomiske samarbeidspartnere.
- Vi kan få en situasjon der Kina utfordrer USAs 'verdensherredømme', der Kina har sine mange nye allierte og USA har sine gamle allierte.
- Dette vil fort bli en globalisering i revers. Vi kan få en todelt verden, og det vil være svært ødeleggende.

Svakeste siden finanskrisen

Kari Due-Andresen viste til at den globale økonomien er under kraftig nedkjøling, en nedkjøling som startet tidlig i 2018 i eurosonen og Kina.
- I USA holdt veksten seg oppe en stund lenger på grunn av en ekspansiv innenlands finanspolitikk. Nå ser vi derimot den samme nedadgående tendensen av vekst også i USA.
Tallene viser også en stadig svakere etterspørselsvekst blant norges viktigste handlespartnere, og at bedriftenes innkjøpssjefer nå reviderer sine vekstforventninger.
- Veksten i samla verdenshandel ligger nå under null, og er på det svakeste nivået siden finanskrisen.
Ho viste til at sentralbankene hadde slunkne verktøykasser å ty til for å stoppe nedgangen.
- Under finanskrisen kunne sentralbankene kutte renta med opptil fem prosent. Det er ikke mulig lenger med dagens lave rentenivå.
- Særlig USA vil få en svakere vekst neste år enn inneværende år, og det er stor geopolitisk risiko med uvisse utfall.

Norsk vekst er over

Ho mente også at det kommende to årene også så dårlig ut for Norge.
- I Norge har det gått bra i år på grunn av de store oljeinvesteringene, men oljeinvesteringene vil nå gå ned ettersom de store prosjektene som nå ferdigstilles ikke blir erstattet med nye.
- Vekstoppgangen i norsk økonomi er over for denne gang.
Due-Andresen såg for seg en klar svekkelse neste år, og at det kom til å vare lenger.
- Vi frykter at drahjelpen fra oljeindustrien vil svekke seg enda mer i 2021, slik at petroleumsindustrien faktisk blir en vekstbrems.

Tror ikke på resesjon

Ho trodde mer på et kutt i styringsrenten enn en ny oppgang, og spådde at den norske kronen ville svekke seg ytterligere mot euro.
- En hard Brexit vil i tillegg gi merkbare konsekvenser for norsk industri.
Ho såg likevel lysning litt lenger framme.
- Vi ser at sentralbankene gjør det de kan for å hindre økonomiske tilbakefall. Selv om de har lite ammunisjon på lager, tror vi ikke på en global resesjon.
Vekstoppgangen i norsk økonomi er over for denne gang

Publisert: 22.11.2019 08:21

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:45