Guri Melby Jan Ivar Maråk Lena Landverk Sande Audum Maråk
Venstreleder Guri Melby (t.h.) på et tidligere besøk på Sunnmøre, hos bransjeorganisasjonen Fiskebåt. I bakgrunnen med mobilkamera, Vanylven-ordfører og venstrepolitiker Lena Landsverk Sande. Foto: Ogne Øyehaug
Synspunkt

Norge må lære av Sunnmøre

Skattepolitikken som rammer lokalt eide bedrifter hardest, må snus, skriver Venstre-leder Guri Melby.

14.04.2023

Gründer- og entreprenørskapskulturen vi finner på Sunnmøre er imponerende, og er nettopp det vi trenger mer av for å ta Norge framover.

Venstre er alvorlig bekymret for at dagens regjering er i ferd med å ta knekken på investeringskraften og framtidstroa i kyst-næringslivet.

Svekker vi kyst-næringslivet, truer det framtida til hele Norge. Det må ikke få skje, og det skal jeg og Venstre gjøre det vi kan for å hindre.

Fredag før påske besøkte jeg Ålesund sammen med Venstres medlem i Næringskomiteen på Stortinget, Alfred Bjørlo, og lokale Venstre-folk på Sunnmøre. Vi møtte en rekke bedrifter i Ålesund og regionen rundt, blant annet Hofseth-gruppen, Brødrene Sperre, Jangaard, Rostein, Marin Teknikk, NHO Møre og Romsdal og Næringsforeningen Ålesundsregionen.

Vi fikk et meget godt innblikk i utfordringene næringslivet i nordvest står overfor, og spesielt hvor kritisk det stadig økende skattetrykket for norskeide bedrifter oppleves.

Venstre støtter næringslivet på Sunnmøre i at skattepolitikken dagens regjering fører, og som rammer de lokalt eide bedriftene hardest, må snus. Vi kan ikke fortsette med å tappe bedriftene for kapital som i stedet bør brukes til å utvikle nye arbeidsplasser og fremtidens grønne løsninger. Grønn omstilling og livskraftige bedrifter går hånd i hånd. Ingen bedrifter kan skape en grønn framtid med rød bunnlinje. Venstre mener skatten på norsk eierskap må ned – og det må skje raskt.

Jeg er også glad for at alle bedriftene vi møtte, er bedrifter som «slår i hjel» myten dagens rødgrønne flertall prøver å skape om at det er en motsetning mellom sterke, mangfoldige private kapitalmiljøer og et sterkt felleskap. Verdiskaperne på Sunnmøre er genuint opptatt av stedet de kommer fra, og av å bygge verdier, arbeidsplasser og gode lokalsamfunn. I distrikts-Norge er alle i samme båt – skal Sunnmøre og kyst-Norge lykkes, må arbeidstakere og arbeidsgivere, næringsliv og kommuner, lykkes sammen.

Næringslivet på Sunnmøre er kjent for å «samarbeide når vi kan og konkurrere når vi må» - samtidig som bedriftene er omstillingsdyktige, nyskapende og internasjonalt orientert. Det er en vinneroppskrift som ikke går ut på dato – men tvert imot vil bli viktigere enn noensinne i tiden vi nå går inn i.

Derfor kan hele Norge lære av Sunnmøre, og nasjonale politikere må lytte når næringslivet på Sunnmøre roper varsko over dagens rødgrønne skattepolitikk. Venstre er på lag med framtida – og dermed selvsagt også på lag med næringslivet på Sunnmøre.

Av partileder Guri Melby Venstre

Publisert: 14.04.2023 10:09

Sist oppdatert: 14.04.2023 10:20

Mer om