Sylvi Listhaug valgnatt foto Peter Mydske Stortinget 11
VALGVINNER: Sylvi Listhaug og Frp ble største parti i fylkesvalget og nest største parti i kommunevalget i Møre og Romsdal. Det har så langt gitt liten uttelling i kampen om ordførervervene. Foto: Peter Mydske Stortinget
Analyser

Mye på spill for valgvinneren i nordvest

Presset øker på Frp til å kapre makta i Ålesund etter at Høyre sikret nok en ordfører.

Marius Rosbach
15.09.2023

ANALYSE:

Torsdag kveld ble det klart at Høyre sikret seg makta i Vestnes. Her fortsetter Randi Bergundhaugen som ordfører etter en avtale med Senterpartiet, SV, Venstre og KrF, ifølge NRK Møre og Romsdal.

Dermed har Høyre sikret seg minst sju ordførere blant de 21 kommunene som NETT NO dekker frå Molde i nord til Gloppen i sør.

Partiet som hadde størst framgang blant velgerne, Frp, har imidlertid fått snaut med uttelling når ordførerkjedene er delt ut. Frp står foreløpig på stedet hvil med én ordfører blant kommunene i hjemtraktene til partileder Sylvi Listhaug. Om det blir resultatet, vil valget være en skuffelse for partiet.

I Møre og Romsdal sikret Høyre seg også fylkesvaraordføreren de fire neste årene, mens Senterpartiet trakk det lengste strået i kampen om toppvervet i Vestland fylke.

Det ble tidlig klart at Frp mistet sin ene ordfører til Høyre i Ulstein. Til «gjengjeld» fikk partiet inn Olav Harald Ulstein som ordfører i Sykkylven – mens Høyres Einar Arve Nordang tok ordførerkjedet i Stranda.

Bortsett fra i Kinn kommune – hvor det antas at Høyres Bengt Solheim-Olsen (H) vil ta over ordførervervet etter Ola Teigen (Ap) – er det kun i Ålesund at situasjonen er uavklart tidlig fredag.

I «sunnmørshovedstaden» forhandler Høyre og Frp både om ordførerkjedet skal gis til Monica Molvær (H) eller Håkon Lykkebø Strand (Frp).

Frp fikk knappe 26 prosent av stemmene i Ålesund – mens Høyre fikk 22 prosent. Men det er ikke gitt at det største partiet får kommunens øverste politiske post.

Det er situasjonen i Ørsta et godt eksempel på: Her gjorde Frp et brakvalg og fikk nær 29 prosent av stemmene. Likevel ble Tore Thon (Frp) skviset fra makten etter en avtale mellom Høyre, Ap og Sp.

I Ålesund har Frp-Strand vært tydelig på at han vil ha ordførerposten, mens Molvær påpekte at det også skal forhandles om politikk. Det har hun trolig gjort klokt i. Slik kan hun overlate ordførerkjedet til sin allierte Frp-kollega uten at det koster for mye prestisje.

Selv om riks- og lokalpolitikk skal være to adskilte sfærer, er det ingen ting tvil om at Erna Solberg gjerne ser at Høyre sikrer seg ordførerposten i den største byen mellom Trondheim og Bergen.

Samtidig vil det uten tvil være en stor politisk seier for partileder Sylvi Listhaug om Frp sikrer makta i det som nå er hjemkommunen til familiegården. Alternativet framstår nå som ganske stusselig.

Publisert: 15.09.2023 08:28

Sist oppdatert: 15.09.2023 14:08

Mer om