Hanne Vadset Knotten dgl Privatmegleren Ålesund foto Privatmegleren
OPPSVING: Prisene steg og flere begynt å gå på visning i januar, sier daglig leder Hanne Vadset Knotten i Privatmegleren i Ålesund. Foto: Privatmegleren
Nytt

Ålesund-megler melder om stemningskifte

Prisoppgang i boligmarkedet i januar.

05.02.2024

Boligmarkedet høsten 2023 var preget av renteoppgang og kjøpere som satte seg på gjerdet på grunn av usikkerhet om renteutviklingen. Nå har det vært et stemningsskifte. Troen på at rentetoppen er nådd er hovedårsaken.

- Folk har begynt å gå på visning igjen, sier daglig leder Hanne Vadset Knotten i eiendomsmeglerselskapet Privatmegleren i Ålesund.

Registrerte salg i januar i kommunene Ålesund, Sula, Giske og Haram viser en nominell prisøkning på 2,5 prosent sammenlignet med januar 2023, ifølge Vadset Knotten. (Nominelle priser er ikke justert for inflasjon).

Opp på landsbasis
Tallene for de fire Ålesundkommunene samsvarer med tendensen i januarstatistikken fra eiendommeglerens bransjeorganisasjon Eiendom Norge, som forteller om en prisoppgang på landsbasis på 3,4 prosent i januar sammenlignet med januar 2023. Korrigert for sesongvariasjoner er prisøkningen 0,7 prosent, ifølge Eiendom Norge.

- Den positive januar-oppgangen er oppsiktsvekkende i lys av den svake utviklingen i den norske fastlands-økonomien og ikke minst den overraskende renteøkningen i desember. Nå er det mange som må revidere sine modeller, også oss, da vår prognose for januar på 2,5% var skivebom, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i pressemeldingen.

Mindre på lager
I gjennomsnitt hadde boligene som ble solgt i Ålesund, Sula, Giske og Haram i januar ligget ute i 87 dager før de ble solgt. Det er en liten økning siden i januar i fjor, men skyldes i at flere av boligene som ble solgt i januar ble lagt ut i fjor, da markedet var tregere. For boligene som ble lagt ut i januar har det gått vesentlig raskere å få dem solgt, ifølge Vadset Knotten.

Flere boliger som ble lang ut i fjor høst ble trukket fra markedet og lagt ut på nytt i år, men en lavere pris enn i første omgang. Til tross for prisreduksjonen ble det likevel prisoppgang i januar, og Knotten Vadset tror prisøkning også vil være fasiten når 2024 er omme.

- 2024 blir et jevnt år. Vi skal ikke voldsomt opp, men vi skal heller ikke ned, sier hun.

Delvis kjøpers marked
Til tross for stemningsskiftet og prisøkning i januar mener Vadset Knotten det er riktig å karakteriserer deler av boligmarkedet som kjøpers marked.

Hun sier det er flere enn tidligere som velger å selge boligen de bor i før de kjøper ny for å slippe å risikere å sitte med to boliglån.

For noen kunder er også salg først et krav fra banken.

Publisert: 05.02.2024 13:13

Sist oppdatert: 14.02.2024 08:55

Mer om