Boligprisene i A Alesund mest opp i landet
Illustrasjonsfoto
Nytt

Ålesund på topp i landet

Ny sterk prisoppgang for boligprisene. – Vi ser at det har skjedd et skifte, sier lokal banksjef.

Marius Rosbach
04.04.2024

Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 5,9 prosent, viser tal Eiendom Norge kom med torsdag.

Sterkest utvikling så langt i 2024 har Ålesund og omegn med 8,3 prosent. Svakest utvikling så langt i år har Trondheim med en oppgang 4,7 prosent.

Banksjef Aage Ellingsund Christensen hos Nordea i Ålesund mener prisveksten er overraskende sterk og at leiligheter i sentrale strøk er spesielt attraktive.

– Ser at det har skjedd et skifte
Banken opplever at flere nå har hoppet ned fra gjerdet og ber om finansieringsbevis. Christensen mener tydelige signal fra sentralbanken om at rentetoppen er nådd, har hatt en sterk effekt.

– Vi ser at det har skjedd et skifte og at flere nå kjøper før de selger. Det er økt tro på at det går greit å selge i markedet, og da har folk vendt tilbake til å kjøpe bolig først, kommenterer han.

Hyttemarkedet er fortsatt stille, men ifølge banksjefen begynner de å se tegn til mer aktivitet også her.

Oppgang på nær én prosent i mars
Tallene fra Eiendom Norge viste at boligprisene steg med 0,9 prosent i mars 2024. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,6 prosent.

– Den sterke utviklingen fra årets to første måneder fortsatte i mars og overgår hva alle så for seg ved begynnelsen av året, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Han mener utviklingen illustrerer hvor raskt boligmarkedet kan snu.

Tror «vårflommen» kan komme tidlig
Antallet boliger i markedet er gått ned i løpet av kvartalet, som er naturlig for sesongen. Det er solgt rundt 20 prosent færre boliger i første kvartal i år, sammenliknet med i fjor.

– Det har vært en oppgang i antall usolgte de siste dagene av mars, og vi venter aktiviteten vil ta seg opp gjennom april. Den såkalte vårflommen i boligmarkedet kan komme tidlig i år, sier han.

Det tok i gjennomsnitt 56 dager å selge en bolig i mars, som er en nedgang fra 65 dager i februar.

Publisert: 04.04.2024 11:05

Sist oppdatert: 05.04.2024 08:35

Mer om