A Alesund selskap bak insekt satsing
BIOLOGER OG INGENIØRER: I alt 11 ingeniører og biologer fra NTNU-miljøet i Ålesund er laget bak insektselskapet Metapod. Her er er fire av dem;  Magnus Sørensen (ingeniør) , Marianne Moltumyr (biolog), Åsta Dale (bioingeniør) og grunnlegger og daglig leder Fredrick Darien (bioingeniør).
Nytt

Ålesund-selskap bak insekt-satsing

Salmon Group skal bruke insektmel i fiskefôret. Metapod, som springer ut av NTNU i Ålesund, skal levere.

02.06.2020

Bak Metapod står 11 ingeniører og biologer, med bakgrunn fra student- og forskningsmiljøet på NTNU, med adresse i NMK-bygget i Ålesund. De har jobbet med ideen om å drette opp sirisser og gresshopper og lage mel av dem siden 2016. Nå har selskapet fått en avtale med oppdrettsselskapene bak Salmon Group.

Planen er at produksjonen skal foregår på Sunnmøre, i følge Metapods nettsider.

Industrielt oppdrett av gresshopper gir et næringsrikt insektmel som kan konkurrere med dagens oppdrettsfisk sine hovedkilder til protein, nemlig soya og fiskemel. Metapods organisme vil mates med rester fra brød- og bryggeriproduksjon som ellers ville endt opp som avfall. Dette bidrar til sirkulær økonomi og reduksjon i karbonfotavtrykk. Ikke bare er produksjonen energi- og arealeffektiv. Den lokale produksjonen langs norskekysten sørger også for kort transport frem til fôrfabrikkene, skriver selskapene i en pressemelding.

– Når vi nå går i gang med oppdrett av gresshopper er det først og fremst for å imøtekomme et stort og økende behov for nye proteinkilder og mer og næringsrik mat til verdens befolkning. Storskala oppdrett av gresshopper er nytt, og vi har bygget teknologien vår fra bunnen. Slik har vi kontroll på alle ledd og faktorer i produksjonen, og kan dermed sikre en trygg og næringsrik matkilde, sier gründer og daglig leder i Metapod, Fredrick Darien i pressemeldingen.

Publisert: 02.06.2020 08:53

Sist oppdatert: 13.07.2021 09:40

Mer om