Selger mer tjener mindre
GOD START: Laura Borghini og Gunnar Ramsli hadde sitt første hele driftsår i fjor. Ramsli eier driftselskapet sammen med Ken André og Runar Breivik.
Nytt

Selger mer, tjener mindre

Laura Borghini og Gunnar Ramslis restaurant Nonna Lina ble blant Ålesunds mest lønnsomme i sitt første driftsår. For bransjen gikk lønnsomheten ned.

22.09.2019
- Så langt ligger vi foran fjoråret, sier Gunnar Ramsli om utviklingen for Nonna Lina i 2019.
Restauranten hadde sitt første hele driftsår i fjor, og har spesialisert seg på det italienske kjøkken. Selv om det er ektefellen Laura Borghini som har hovedansvaret for driften påtar Gunnar seg alt ansvar for at restauranten ble noe av.
-Det er min skyld. Jeg er utrolig fascinert av det italienske kjøkken, sier han.

Gammel drøm

Restaurantidéen ble først satt ut i livet etter flere års påtrykk.
- Det var en del masing, sier han.
- Kanskje ti år, sier hun.
Ramslis yngstebror er kokk, og det har også vært en inspirasjonskilde, selv om broren var klinkende klar på at han ikke visste hva han gikk til - og fikk rett. Det ble beinhard jobbing og mer enn Ramsli hadde ventet.
I tillegg til dem selv har de seks på lønningslisten.
Har det vært verdt det?
Laura Borghini ler: - Vi må jo være positive.
Ramsli: - Det er vi klinkende nødt til å være, men det er klart at når du har et smekkfullt lokale og du ser at folk koser seg med mat og drikke i en lun atmosfære så er det det som er den største gleden når du driver restaurant, sier Ramsli.
Borghini: - Vi er her for å gjøre kundene glade.

Nykommere på topp

Selskapet Seagrasp, som driver restauranten Zuuma, topper listen over de mest lønnsomme restaurantene i Ålesund. Zuuma ble etablert i 2015 da nedturen etter oljeprisfallet i 2014 var i full gang, men fikk likevel både rask vekst og god lønsomhet.
I tabellen til høyre - eller nederst på siden om du leser på mobil - kan du se listen over Ålesundrestaurantene rangert etter resultat før skatt i prosent av driftsinntektene (resultatmargin)
Hakk i hæl med Seagrasp kommer Ivar Breiviks selskap Skateflua, som driver restauranten XL Diner og baren Milk. (Breivik eier og driver også Lystgarden Bar & Restaurant og K19 Food.) Ved å klikke på lenken i slutten av denne artikkelen får du en oversikt over restaurantselskapenes driftsinntekter og resultater i 2018 og 2017.
På tredjeplass kommer altså Nonna Lina, deretter Lystgarden Bar & Restaurant og Ålesund Fahano, som driver Egon. Alle de fem på topp hadde en resultatmargin på over 10 prosent i 2018.

Vokser videre

NETT NOs oversikt over Ålesundrestaurantene viser at de fortsette veksten i fjor, men at lønnsomheten falt. Samlet hadde en resultatmargin på 1,4 prosent i fjor, ned fra 4,4 prosent i 2017.
Driftsinntektene for restaurantene økte med over 20 prosent fra 2017 til 2018, til 195,8 millioner kroner.
Den store veksten fra 2017 til 2018 skyldes at 2017 var et år med store endringer, der ikke alle lokaler hadde full drift. Nye selskap tok over driften av Big Horn Steakhouse og lokalene som tidligere huset Bocca - etter konkurser. 2018 var også første hele driftsår for Restauranthuset Apotekergata 5. Det er ingen nykommer, men etterfølgeren etter restauranten Maki, som i 2017 ble skilt ut fra Hotel Brosundet som et eget selskap - med offentlig tilgjenglig regnskap.
Fra 2016 til 2018 - korrigert for at regnskapene til Maki ikke var tilgjengelig i 2016 var driftsinntektsveksten for Ålesundrestaurantene på 8,2 prosent.

Flere minus

I 2017 var det syv selskaper som gikk med underskudd. Til sammen hadde selskapene som gikk i minus et underskudd før skatt på 2,7 millioner kroner i 2017.
I 2018 var det ni selskaper med minus. De hadde samlet sett et underskudd før skatt på 8,3 millioner kroner.
Selv om nykommeren Bros underskudd på 2,3 millioner kroner holdes utenfor er det en klar forverring for de selskapene som tapte penger fra 2017 til 2018. Fire av selskapene som gikk i minus i 2017 økte underskuddet i 2018.

Publisert: 22.09.2019 06:00

Sist oppdatert: 17.06.2021 15:06