Traff blink midt i oljeprisfallet
SUKSESS: Vincent Caballes (t.v) og Andreas Ottosen åpnet dørene til Zuuma i 2015. De eier restauranten sammen med Petter Thoresen og har hatt vekst og overskudd fra første driftsår.
Nytt

Traff blink midt i oljeprisfallet

På under tre år har Seagrasp etablert seg som et av Ålesund største restaurantselskaper.

30.12.2018
Vincent Caballes, Andreas Ottosen og Petter Thoresen åpnet Zuuma i 2015. Sommeren før hadde oljeprisen startet på et fall fra over 110 dollar fatet og som først sluttet under 30 dollar fatet.
- Det er ikke gunstig, men jeg håper og tror at folk vil fortsette å gå ut og kose seg, sa Andreas Ottosen like etter åpningen.

Det håpet ble innfridd. Sushi og Zuumas andre japanskinspirerte retter har slått an. Seagrasp har hatt vekst og lønnsom drift fra første år. I fjor passerte de 20 millioner kroner i driftsinntekter.

Nye aktører

2017- og 2016-tallene for restaurantbransjen samlet i Ålesund er ikke direkte sammenlignbare.
Grunnen er at Restaurantdrift Ålesund og datterselskapene som drev tidligere Bocca og Big Horn Steakhouse er konkurs.
Du kan lese alle resultatene ved å klikke på lenken Restaurantresultat 2017 i slutten av denne artikkelen. Flere nye restauranter som er etablert i Ålesund i år gjør at listen for 2018 kommer til å bli lenger.
I Boccas tidligere lokaler like ved Hellbro åpnet Momentiumgründerne Ante og Lars Berg Giskeødegård restauranthuset Bro tidligere i år og driftene av Big Horn Steakhouse ble overtatt av Maro Bardrift i fjor.
2017-tallene omfatter også Restauranthuset Maki. Den restauranten var tidligere en avdeling i Hotel Brosundet Bryggen, men er nå skilt ut som eget selskap.

Vekst

Skiller vi ut restaurantene der eierselskapet gikk konkurs, der det var eierskifte, eller som ikke var registrert som eget selskap i 2016 eller 2017, hadde selskapene i restaurantbransjen i Ålesund en vekst i driftsinntekter på 5,1 prosent fra 2016 til 2017.
Resultatmarginen var fem prosent, hårfint over 2016-nivået. Resultatmarginen er resultat før skatt i prosent av driftsinntektene.
Fra 2014 til 2016 vokste driftsinntektene til restaurantene i Ålesund med 12 prosent, og NETT NOs oversikt viser altså en underliggende vekst også i 2017.

Oljesmell for Breivik

Ivar Breivik, som med sine restauranter er den største enkeltaktøren i restaurantbransjen, hadde både den beste og dårligste lønnsomheten i fjor.
Skateflua as, som omfatter restauranten XL Diner og baren Milk, økte lønnsomheten til tross for fall i driftsinntektene. K19 Food som driver restauranten Kabb hadde sitt første underskudd siden 2011. Han eier også Lystgarden Bar og Restaurant, som driver Lyst.
Det var virkningen av oljeprisfallet som slo inn, sa Breivik til NETT NO i sommer. Omslaget kom brått og brutalt sent på høsten 2016 og markedet var dårlig langt inn i første halvår 2017. Fra høsten i fjor pekte pilene oppover og den tendensen har forsterket seg i år.


Publisert: 30.12.2018 06:00

Sist oppdatert: 27.03.2023 15:05

Mer om