Allmengjoering en ulykke for verftene
TRUSSEL: Allmengjøringen av tariffavtaler i verftsindustrien gav norske verft en særnorsk kostnadsøkning som truer den maritime bransjen mener administrerende direktør Jan Emblemsvåg i Midsund Bruk. 
Nytt

- Allmengjøring en ulykke for verftene

Midsund Bruk-sjef Jan Emblemsvåg mener allmengjøringen av tariffavtaler har vært en ulykke for norske verft og er en trussel mot hele verftsindustrien.

13.11.2018
- Allmengjøringen har gitt en kraftig forverring av konkurransesituasjonen, til fordel for utenlandske verft, sier Jan Emblemsvåg.
I et innlegg i NETT NO i dag retter han et kraftig angrep på det snart 10 år gamle vedtaket om å gjøre hovedvilkårene i norske tariffavtaler lovfestet - allmengjort - hos skipsverftene.
Tusenvis av årsverk har gått tap, skriver han i innlegget.

Tapt terreng

- Vi ser det på konkurransesituasjonen. Vi er blitt langt svakere på ferjer enn vi var, sier han.
Situasjonen er den samme i markedet for fiskebåter, og Emblemsvåg frykter også for lønnsomheten i cruisebåt-byggingen.
Verftene som bygger for olje- og gassindustrien sliter også med konkurranseevnen.
Allmengjøringen har vært sten til byrden, og norske verft betaler nå inntil fire ganger mer enn danske verft for utenlandske leiearbeidere i følge Emblemsvåg.
Norge har gått mye lenger enn andre land og den norske allmengjøringen har bidratt til de store tapene hos de største skipsverftene de siste årene ved å presse kostnadene opp.
- Når de (skipsverftene, red. merk) skal konkurrere med verft i utlandet som ikke har disse kostnadene så blir marginene presset hardt for å vinne kontrakter, sier Emblemsvåg.

Ødeleggende ringvirkninger

Etter Emblemsvågs vurdering har allmengjøringen bare marginalt bedret vilkårene for de utenlandske arbeiderne, fordi de nå må skatte til Norge og betale reisene mellom Norge og hjemlandet selv.
Hovedpoenget hans er likevel at industrien for ti år siden mislyktes i å få gjennomslag i opinionen de skadelige konsekvensen av å allmengjøre tariffavtaler i verftsindustrien, og at allmengjøringen på sikt er en trussel også mot de positive ringvirkningene verftene gir hos utstyrsleverandører, skipsdesignere og resten av de maritime bransjene.
Allmengjøringen har gitt en kraftig forverring av konkurransesituasjonen, til fordel for utenlandske verft

Publisert: 13.11.2018 08:49

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:28