Per vidar kjølmoen m fl ulstein foto marius 11
HÅPER PÅ FLERE KONTRAKTER: Et Stortingsflertall for en bedre byggelånsgaranti for verftene vil gi flere skipsbyggingoppdrag håper Per Vidar Kjølmoen (Ap). Bildet er fra et besøk på Ulstein Verft. Kjølmoen er nummer to fra venstre.Foto: Marius Rosbach
Nytt

Bedre finansieringsordning for verftene

- En gledens dag, sier Asle B. Strønen i Norske Skipsverft.

16.06.2023

Stortinget har nettopp vedtatt å utvide byggelånsordning, slik at statlige Eksfin (Eksportfinansiering Norge) nå kan kan garantere for 75 prosent av garantibeløpet, mot 50 prosent før.

- Et godt samarbeid mellom Ap, Sp og SV, sier Strønen om de politiske forhandlingene om revidert statsbudsjett, der utvidelse av garantiordningen ble vedtatt.

Konsekvensen av vedtaket er at det blir lettere for verftene å vinne nye kontrakter, mener Strønen.

Ønsket tiltak
Stortingsrepresentant og Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Per Vidar Kjølmoen sier til NETT NO at både verftene og fagbevegelsen har ønsket utvidelse av byggelånsgarantigrensen for å redusere risikoen ved å gi byggelån til verftene.

Han regner med at den regelendringen som nå er vedtatt vil bidra til at det blir bygget flere skip ved norske verft.

Tøffere å finansiere
Byggelån brukes av verftene for å finansiere utstyr og arbeid underveis i byggeprosessen, inntil skipet overleveres til rederen og verftet får betaling.

Flere år med store underskudd for flere verft har gjort verftene økonomisk svakere. Dermed har bankene blitt mer skeptiske til å gi byggelån, som verftene trenger for å kunne ta på seg nye jobber. Utvidelsen av byggelångarantien skal bidra til å bøte på den ulempen.

Publisert: 16.06.2023 16:09

Sist oppdatert: 16.06.2023 16:12