Kolmule død fisk foto fiskeridirektoratet
DØD FISK: Det er observert store mengder død fisk etter at det trolig har skjedd flere tilfeller av sprengt trålpose. Foto: Fiskeridirektoratet
Nytt

Ber fiskerne gjør mer for å unngå trålsprengning

Godt fiske - men det er også observert store mengder død kolmule.

Marius Rosbach
19.02.2024

Fiskeridirektoratet ber den norske kolmuleflåten være utvise større aktsomhet etter det de mener er flere tilfellet av sprengt trålpose den siste uka.

Oppfordringen kommer etter en uke med svært godt kolmulefiske som foregår vest-sørvest av Irland. Rundt 68.500 tonn ble tatt i løpet av uka som gikk, ifølge en oppdatering fra Norges Sildelag.

Store mengder død fisk
Fiskeridirektoratet har inspektør om bord på ett av fartøyene og det er dokumentert store mengder død kolmule på havoverflaten.

Det skyldes trolig at trålposer har blitt sprengt i utøvelsen av fisket, skriver direktoratet i meldinga.

– Vi ønsker ikke at fisket utøves på denne måten, sier divisjonsdirektør Siv June Hansen i tilsyns- og kontrolldivisjonen i Fiskeridirektoratet.

Ber om møte for å finne løsninger
Direktoratet ber fiskerne ta hensyn til faktorer som gir økt risiko for sprenging av trålposen, for eksempel stor fisketetthet, tilstand til redskapet og tauetid. Det er også viktig at fiskerne bruker tilstrekkelig tid når redskapet hales, for å redusere muligheten for sprenging av trålposer.

– Med bakgrunn i situasjonen på kolmulefeltene vil Fiskeridirektoratet invitere næringen til ytterligere dialog om sprenging av redskaper og diskutere ulike løsninger, sier Hansen.

Store fangster
37 norske fartøy har meldt om kolmulefangst i løpet av den siste uka.

Ålesund-båten Havskjer og Herøy-båtene Smaragd, Herøyhav og Leinebjørn er mellom dem som har meldt inn store kolmulefangster de siste dagene.

Den siste uka er det også fisket rundt 7500 tonn NVG-sild, 1000 tonn makrell og 40 tonn hestemakrell.

Et fartøy er på leit etter lodde i Barentshavet, men så langt er det ikke meldt om fangst.

Publisert: 19.02.2024 16:00

Sist oppdatert: 19.02.2024 16:00

Mer om