Bilforhandlerne doblet loennsomheten paa to aar
100 BILER: Forventningene er å selge 100 nye og brukte Porscher når Porsche Center Ålesund åpner neste år, sier daglig leder Jørgen Romestrand.
Nytt

Bilforhandlerne doblet lønnsomheten på to år

Her sitter bilforhandler Jørgen Romestrand foran en Porsche til rundt 1,5 millioner kroner. Bildet ble tatt i går, fredag 23. september. Når du leser dette er bilen sannsynligvis solgt.

24.09.2016
Fra de første bilforhandlerresultatene for 2015 dukket opp i Brønnøysundregisteret i vår har budskapet fra forhandlerne NETT NO har snakket med vært det samme:
Det gikk fint i fjor, og det ser bra ut i år. Oljeprisfallet, som har ført til skip i opplag og kutt og permitteringer hos verft og utstyrsleverandører, har ikke gitt den nedturen bransjen fryktet.
I fjor økte tvert i mot driftsinntektene med over 12 prosent.
Se lenke i slutten av artikkelen for nedlastning av alle resultatene i 2015 og 2014 for bilforhandlerne på Sunnmøre og i Nordfjord. I faktarammen finner du en rangering av bedriftene etter lønnsomhet, og under Relaterte saker finner du NETT NOs artikler om bilbransjen i år.
Det beste resultatet selskapet har hatt i nyere tid, sa daglig leder Marius Heidang-Olsen i Vestlandske Auto da NETT NO snakket med ham om 2015-resultatet i juni i år. Gode tider i mange deler av næringslivet er en viktig årsak, mener han.
- Fisk går bra, møbel går bra, små bedrifter - rørleggere og snekkere - går også bra, sa Heidang-Olsen.
.

Biler fra én million

Så bra går det at Jørgen Romestrand og kollegaene i Nextcar - midt i offshorenedturen - tar sjansen på å etablere Porsche-forhandler i Ålesund, et bilmerke der de fleste nybilene vil koste fra én million kroner og oppover.
Sammen med Porsche Center Bergen (51 prosent) etablerer Nextcar Holding (49 prosent) Porsche Center Ålesund, med mål om offisiell åpning i første kvartal neste år.
De første kjøperne er der allerede, Romestrand har fire-fem bestillinger inne så langt.
- Kjøpekraften er der, sier Romestrand om markedet. Han håper å selge til sammen rundt 100 nye og brukte biler i første driftsår for Porsche Center Ålesund.
Porsche-satsingen vil legge beslag på 500 kvadratmeter i Nextcars bygg på Blindheim i Ålesund, og innebærer også at Nextcar slutter som forhandler av Fiat og Alfa Romeo, men beholder Suzuki og Isuzu.
Omleggingen er også et svar på valutakursendringen. Den har gjort det mye vanskeligere å importere bruktbiler, som det ene Nextcar-selskapet (Nextcar Premium) er basert på.

Løftet lønnsomheten

Lønnsomheten hos bilforhandlerne på Nordvestlandet er nesten doblet på to år. I fjor nådde den 2,5 prosent, og er nå tilbake på nivået fra 2012.

2015 var det andre året på rad med bedret lønnsomhet, etter bunnåret 2013 da forhandlerne bare satt igjen med 1,3 prosent av driftsinntektene.

Folk har også blitt ivrigere etter å bruke penger hos bilforhandlerne.
Fra 2014 til 2015 økte driftsinntektene med 12,1 prosent hos forhandlerne på NETT NOs oversikt, som omfatter forhandlerne på Sunnmøre og i Nordfjord.
I 2013, da den nordvestlandske bilbransjen gikk på en smell, falt de samlede driftsinntektene med 1,7 prosent sammenlignet med 2014.
I 2013 og 2014 hadde åtte forhandlere røde tall, mens det i 2015 bare var to selskap med underskudd.

Valutasmell

Sandven Ørsta var ett av selskapene med minus, og årsaken er kursfallet for den norske kronen mot Euro. Sandven-konsernet, som er bygget opp og basert på bruktbilimport til det norske markedet, ble storaksjonær i Autoservice i Ørsta i 2013.

Selskapet sluttet samtidig som Volkswagen-forhandler (men fortsatte som Volkswagen-verksted), skiftet navn og satset på samme strategi som resten av konsernet. I løpet av 2014 ble selskapet også Subaru-forhandler.
Kronekursfallet gjorde at det ble ulønnsomt å importere bruktbiler i de prisklassene som står for tyngden av driftsinntektene, og det gikk ut over lønnsomheten i fjor.
I år blir resultatene bedre, og selskapet har overskudd, i følge daglig leder Kjell Snipsøyr. Aberet i år er at Subaru kom dårlig ut av avgiftsendringen som kom ved årskiftet, som skulle belønne biler med mindre utslipp. Det fordyret bilen, samtidig som mange konkurrenter ble rimeligere.
Driften i det andre selskapet med underskudd, Toyota Ulsteinvik, er avviklet og Brage-konsernet har samlet virksomheten på Søre Sunnmøre hos Toyota-forhandleren i Ørsta.

Mest lønnsom

I dag foretar Ørjan Solvang i Toyota Nordfjord og Førde den offisielle åpningen av selskapets nye bygg i Førde, etter å ha tyvstartet tidligere i uken.
Solvang leder Nordvestlandets mest lønnsomme bilforhandler (se tabell) og satser på mer vekst.
Nybygget er en investering på rundt 40 millioner kroner, og gir bedre plass til både butikk og verksted.
- Vi håper på en økning, sier Solvang om forventningene til det nye bygget.
I løpet av neste år blir det avgjort om selskapet også skal investere i nybygg i Stryn, der det har sikret seg en stor tomt som kan bygges ut.

Solvang-familiens bilsatsing er fordelt på tre forhandlere, i Måløy, Stryn og Førde. I fjor nådde selskapet et resultat før skatt på 6,4 prosent. Et knallår, rett og slett, som Solvang er forsiktig med å tippe blir gjentatt i år, selv om 2016 så langt er er godt år.
Høy aktivitet i verkstedet og populære modeller, sammen med god kontroll på kostnadene og en stabil arbeidsstokk er årsaken til de gode tallene, i følge Solvang.

Dyrere biler

Mens driftsinntektene økte over 12 prosent i fjor, økte salget av antall biler med fem prosent. Det tyder på at folk kjøpte dyrere biler enn året før.
- Det er relativt dyrere biler, det har pågått noen år, sier Magne Skudal, som er sekretær for Sunnmøre Bilbransjeforening.
I 2013 slet bilforhandlerne med bruktbilprisene, i tillegg til at markedet gikk litt tilbake. Det var spesielt virkningen av at kunder leverte tilbake biler de hadde leid gjennom såkalt privat leasing som slo inn. Mens bedrifter har leaset (leid, med avtale om at forhandleren skal ta bilen tilbake etter en avtalt tid) biler i flere år, var 2013 det første året leasede privatbiler ble levert tilbake i stor skala.
Det viste seg at forhandlerne hadde feilberegnet bruktbilprisene og avtalt tilbakelevering til en pris som gjorde at de tapte penger da bilene skulle selges ut igjen i bruktmarkedet. Det er det ryddet opp i, og det er med og bidrar til at forhandlernes resultater er bedre i 2015.
Så langt i år ser det ut til at bilbransjen opprettholder en vekst, men at den kan bli mindre enn ifjor. Skudals statistikker viser at nybilsalget på Sunnmøre i år var kommet opp i 2503 personbiler ved utløpet av august, en økning på to prosent. På landsbasis er økningen tre prosent.
For varebiler, som solgte svært godt på Nordvestlandet i fjor, er salget 541 biler, en nedgang på én prosent. På landsbasis er det en vekst på seks prosent.
Kjøpekraften er der

Publisert: 24.09.2016 06:00

Sist oppdatert: 05.07.2021 08:58