Bruktbilboom i 2020
ETTERSPØRSEL: Bruktbilsalget eksploderte etter at det første koronasjokket hadde lagt seg, sier Espen Digernes. Mens nybilsalget på Sunnmøre har økt med en prosent hittil i år ligger det an til rundt seks prosent økning i bruktbilsalget.
Nytt

Bruktbilboom i 2020

Bruktbillagrene krympet under koronaepidemien. Sjekk hvilke bilmerker som selger på Nordvestlandet. 

18.12.2020
Ved utløpet av november i år var det registrert 16.496 eierskifter for bil på Sunnmøre og i Nordfjord. Det er like mange som i hele 2019 viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.
Eierskiftestatistikken er den mest presise statistikken for størrelsen på bruktbilhandelen. Om desember i år blir som desember i fjor ligger det an til at det selges over seks prosent flere bruktbiler på Nordvestlandet i 2020 sammenlignet med 2019.
Nybilstatistikken fra Opplysningrådet for veitrafikken viser en økning salget på en prosent på Sunnmøre i årets 11 første måneder. Selv om nybilstatistikken bare omfatter Sunnmøre, har bilforhandlerne der så mye større salg til sammen enn forhandlerne i Nordfjord - at det ikke er tvil om at det er bruktbilsalget som øker mest i år.

Velger brukt i stedet for venting

- For bransjen har det vært veldig bra. Det har vært lettere å selge biler og det har vært letter å få gode priser, sier Espen Digernes om bruktbilsalget i år. Han er eier og leder for Espen Digernes Holding.
Konsernet selger Toyota og Lexus og omfatter tre bilforretninger og verksteder - Brages Bilforretning i Ålesund, Toyota Sunnmøre i Ørsta og Autoservice i Kristiansund.
Da koronaepidemien kom i mars i år stoppet salget, men tidlig på våren tok det seg opp igjen. Mange som da ville ha ny bil, fant at de måtte vente før bilene de ville ha var å få tak i.
- Det ble Norgesferie på alle. Sammen med produksjonsproblemer for nye biler - så eksploderte bruktbilsalget, sier Digernes.

Vanskelig å få tak i

Etterspørselen etter bruktbil har vært så stor at det tidvis har vært en utfordring å få tak i nok brukte biler. Det forteller flere bilforhandlere NETT NO har snakket med.
Digernes illustrerer situasjonen med å vise tilbudet på annonsenettsiden Finn.no. Normalt ligger der rundt 65.000 bruktbiler til salgs. I sommer var tilbudet nede i 40.000. Nå er på rundt 55.000.

Store forskjeller

Salget av nye biler - mål ut fra registreringsstatistikken - viser en prosent vekst på Sunnmøre så langt i år. Men det er store forskjeller mellom de ulike bilmerkene, ifølge tallene fra Opplysningsrådet for veitrafikken. (Se tabell over vinnere og tapere til høyre på siden. Leser du på mobil finner du tabellen nederst på siden.)
Mye handler om å ha de rette modellene.

- Det er el og el og plug-in (biler som kombinerer bensin/dieseldrift med oppladbart batteri, red. merk) folk vil ha sier daglig leder og eier av Aaland Bil, Per Aaland.
Aller størst økning har bilmerket DS hatt, et merket som forhandles av Aaland Bil. Det er hybridbilen til DS som sørget for økningen. Mye av salget skjedde egentlig i 2019, men siden bilene først kom i år er det i 2020 salgene er registret i statistikken. Aaland forhandler også MG, som med sin helelektriske bil har vært en vinner.
- I år har vi hatt et veldig bra år, sier Aaland.

Les også:





Det ble Norgesferie på alle. Sammen med produksjonsproblemer for nye biler - så eksploderte bruktbilsalget

Publisert: 18.12.2020 11:18

Sist oppdatert: 10.02.2021 15:08