Inge Furre Sparebanken Møre
FOSNAVÅG: Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre tror det blir to rentehevinger i år, og ytterligere tre neste år. Foto: Kjetil Haanes
Nytt

- Det blir renteøkning torsdag

Norsk økonomi går godt, og sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre mener at Norges Bank vil sette opp renten torsdag.

21.09.2021

- Det går så bra med norsk økonomi at det er ingen grunn til å ikke øke renten. Det blir renteøkning her hjemme torsdag, sa Furre under et møte i Fosnavaag Shippingklubb mandag.

Furre mente at det ikke ville stoppe med en renteøkning.

- Jeg kan godt se for meg at Norges Bank tar to renteøkninger i år, og tre renteøkninger neste år. Det er helt naturlig.

- Det er et godt tegn at Norges Bank øker rentene på torsdag.

Bedre enn forventet
Furre tegnet et svært positivt bilde av norsk økonomi.

- Det har faktisk gått bedre enn hva vi trodde i Sparebanken Møre under pandemien. Og vi er ikke pessimister, vi er nøkterne optimister.

Furre viste til at de økonomiske forventningene har gått kraftig opp sammenlignet med under pandemien. Ledigheten er lav, produksjonen i norsk fastlandsøkonomi er økende, og ligger nå 0,4 prosent høyere enn før pandemien.

Husholdningene har mye penger. Det ble ikke mange sydenferier i fjor.
Inge Furre

Overraskende få konkurser
Også det private forbruket vokser.

- Husholdningene er interessert i å bruke penger. Husholdningene har mye penger. Det ble ikke mange sydenferier i fjor.

I tillegg er boligprisene rekordhøye, samtidig som det er rekordlavt antall konkurser. Det siste er litt overraskende, mente Furre.

- Men det er også resultat av den dynamikken som finnes i økonomien. Når et sjokk blir pådyttet oss, vil myndighetene reagere og Norges Bank reagere.

Følger australsk valuta
Når det gjelder valutakursen, mente Furre at den norske kronen ikke var så spennende lenger ettersom kursutviklingen er så råvarebasert, og at interessen for norsk krone hadde mistet en del verdi på grunn av det grønne skiftet.

Furre hadde lagt merke til at den norske kronen nokså nøyaktig følger utviklingen i australske dollar, som også i stor grad er en råvarebasert valuta.

- Kronekursen har veldig små utslag i norske forhold. Derimot er det mye styrt fra Australia og til dels fra Canada.

Furre var også positiv til utviklingen i aksjemarkedet, som i stor grad var drevet av forventninger til bedre inntjening i amerikanske bedrifter.

- Vi er positive til de økonomiske utsiktene fremover, og det er basert på virkelighetens verden, sa Furre.

Publisert: 21.09.2021 07:57

Sist oppdatert: 21.09.2021 08:49

Mer om