Liv Hege Seglsten Greenstat Kristian E Vik Doxacom Jan Emblemsvåg NTN Ufoto Ogne
DEBATT: F.v: Kristian E. Vik fra Doxacom, Liv-Hege Seglsten fra Greenstat og Jan Emblemsvåg debatterte hydrogenets rolle i fremtidens energiforsyning under North West-arrangementet i dag. Foto:Ogne Øyehaug
Nytt

Emblemsvåg: -Ikke grønt skifte uten atomkraft

Uten atomkraft er det ikke mulig å lage nok hydrogen til å erstatte olje, gass og kull som energikilde, sier Jan Emblemsvåg.

02.09.2021

Emblemsvåg var en av innlederne til en debatt under The North West-uka om fremtiden for hydrogen som en energibærer som skal gjøre det mulig å drive biler, båter og maskiner uten fossilt drivstoff, og dermed slippe utslipp av CO2.

Emblemsvåg er professor ved NTNU, har tidligere hatt flere lederstillinger i maritime bedrifter på Nordvestlandet og har markert seg som en forkjemper for kjernekraft.

Ikke nok
Problemet for hydrogen er blant annet at det er plasskrevende. Om det bindes i ammoniakk er det mindre plasskrevende, men giftig.

Likevel mener Emblemsvåg at hydrogen produsert på strøm fra vann-, vindkraft eller atomkraft kan være et viktig verktøy i det såkalte grønne skiftet.

Ved hjelp av brenselcelleteknologi kan energien bundet i hydrogen frigjøres, men for at det skal bli produsert nok hydrogen til at den monner er det ikke nok med fornybare kraft.

Hydrogen kan spaltes fra vann ved hjelp av elektrolyse, men for å forsyne bare den norske transportsektoren må omlag all norsk vann- og vindkraft brukes til å produsere hydrogen, sier Emblemsvåg.

- Da blir det mørkt her, sa Emblemsvåg inne i auditoriet på NMK, der debatten foregikk.

Norske ressurser
Emblemsvåg er tilhenger av kjernekraft, og har blant annet tatt til orde for at Norge bør bruke de rike thoriumressursene - et grunnstoff som kan brukes som som energikilde i atomkraftverk.

Tiden er inne for å revurdere kjernekraft. Kjernekraft er ifølge FNs klimapanel (IPCC) en av de få energikildene som kan bidra vesentlig til global strømproduksjon uten utslipp av CO2 og andre klimagasser, skrev han i et innlegg i NETT NO i februar 2020.

Publisert: 02.09.2021 12:34

Sist oppdatert: 02.09.2021 12:35