Enghav preger Domstein
RYDDEJOBB: Konsernsjef Rolf Domstein har tatt på seg en stor ryddejobb i Enghav, og han driver selskapet videre som Domstein Sjømat AS med hovudkontor i Måløy.
Nytt

Enghav preger Domstein

Konkursen i Enghav har gitt et samlet regnskapsmessig tap på 69 millioner kroner i 2013. Domstein tjener nå penger på drifta, men taper på hjemmebane.  

Ivar Myklebust Longvastøl
27.02.2014
Det kommer fram i meldinga til Oslo Børs i forbindelse med framlegginga av foreløpig årsregneskap i dag.

Forbedrer drifta

Fiskeriforedlingskonsernet med hovudkontor i Måløy økte driftsinntektene med 90 millionar kroner fra året før, og også driftsresultat (EBIT) viser en klar bedring i forhold til 2012 (se nøkkeltall i faktaboks).
Men regneskapet er preget av konkursen i Enghav 23. oktober i fjor, der Domstein ASA var en av to store aksjonærer.

Tapte på konkurs

- Konkursen i Enghav har gitt et samlet regnskapsmessig tap på 69 millioner kroner. Samtidig er det i foreløpige konsernregneskapet inntektsført badwill på 56 millioner som følge av overtagelsen. Det skal gjøres en oppkjøpsanalyse (…) for å dokumentere blanseverdien før avleggelsen av endelig årsregneskap, skriver styret.

Overskudd fra starten

Domstein Sjømat AS, heileid datterselskap av Domstein ASA, overtok varelager og de fleste tilsatte og kunder fra november i fjor. Regnskapet for fjerde kvartal viser en omsetning på 114,5 millionar og et driftsoverskudd på 0,8 millionar for det nye selskapet, mot et underskudd på 5,2 millionar for Enghav AS i tilsvarende periode 2012.
Domstein Sjømat distribuerer fersk sjømat over hele landet, fra avdelinger i Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand. Avdelinga på Kjeller blir nedlagt i mars og virksomheten på Østlandet skal videreføres i samarbeid med Fiskesentralen i Oslo.

Pluss i Sverige

Hovudaktiviteten i Domstein foregår i Domstein Foods sine fabrikker i Kungshamn og Lysekil i Sverige, med salg av bearbeidet sjømat i Sverige, Norge og Finland som hovudmarkeder. Aktiviteten er stabil og gav et driftsoverskudd på 8 millioner kroner i fjor, av en omsetning på 439 millioner.

Taper på hjemmebane

Domstein Fish AS, også det et heleid datterselskap, driver fryselager og handel med ubearbeidet fisk, blant annet agn til lineflåten, i Måløy. Driftsinntektene ble redusert frå 294 millioner i 2012 til 74,5 millioner i fjor, og selskapet bokførte et underskudd på nesten sju millioner, men 4,2 millioner av dette er negative engangsposter om blant annet gjelder avviklingen av filetfabrikken på Trollebø.

Tap på Ervik Havfiske

Domstein ASA eier 50 prosent av Ervik Havfiske som har hovudsete for en stor lineflåte i nabokommunen Selje.
- Til tross for rekordhøye fiskekvoter førte lave priser på torsk til negativ inntekts- og resultatutvikling for Ervik Havfiske. Det forventes også at 2014 blir et krevende år med lave fiskepriser, skriver styret i Domstein ASA i meldinga som følger foreløpig årsrekneskap.

Tjener på eiendom

Konsernet eier 49 prosent av Domstein Eiendom som leier ut kontor- og fabrikkbygninger til Norway Pelagic (som blir en del av Pelagia AS, red. merk), og til selskaper i Domstein-konsernet. Dette gir også pluss i regneskapen med 3,3 millioner i fjor, som inngår i finansresultatet som inntekt på investering i tilknyttede selskaper.
Det samme gjelder et pluss på 0,7 millioner fra eierposten på 20 prosent i Nordic Group med hovudkontor i Trondheim, som driver salg og distribusjon av fersk og frossen hvitfisk til Europa og USA. Selskapet har økt omsetningen til tross for lave priser på hvitfisk.

Publisert: 27.02.2014 10:55

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:31