Enorm suksess med avlusningsloesning
ÅLESUND: Adm. direktør Håvard Sætre i Optimar fortalte under NæringsDriv-konferansenfredag om de positive effektene av fusjonen med Peter Stette as og Seaside as. 
Nytt

Enorm suksess med avlusningsløsning

Optimar har allerede solgt avlusningsanlegg for en halv milliard. De fikk ideen til løsninga i fjor og godkjennelsen i november. 

Kristin Vidhammer
16.06.2017
Håvard Sætre, adm. direktør i Optimar, fortalte på NæringsDriv-konferansen fredag om nye ideer og forretningsområder som en følge av fusjonen mellom Optimar as på Giske, Peter Stette as i Skodje og Seaside as på Stranda.
Konsernet har fokus på fiskehåndtering - både onboard, onshore og innen akvakultur.

Fiskehelse og avlusing: Optilicer

Optimar har hatt stor suksess med Optilicer-løsningent for avlusning. Så langt har de solgt linjer for 500 millioner kroner.
- Det er enormt. Vi har allerede 24 linjer som er i operasjonell drift og 28 linjer i ordreboka. Vi videreutvikler dette produktet hele tiden, og allerede nå leverer vi tredje og fjerde generasjon. Det viser noe av innovasjonstakta, sier Sætre.

Innovasjon Norge, Fjordlaks, Farstad, Nofima og utstyrsleverandører i den maritime klynga har vært involvert i prosjektet. Tverrfaglig kompetanse, samarbeid og felles løft har bidratt til suksessen.
- Vi startet pilotinstallasjon sommeren 2016 på Far Server, allerede i november hadde vi et godkjent produkt og kunne starte det aktive salgsarbeidet, sier Sætre.
Les også:
Optilicer innebærer at fisken blir pumpet til behandling, badet i temperert vann og pumpes ut igjen i sjøen i en avlusningsprosess.

Fusjoner har gitt store synergier

Håvard Sætre fortalte under NæringsDriv at fusjonen med Peter Stette i 2014 og Seaside i 2015 har vært avgjørende for å få fart på produktutviklinga.
Alle tre selskapa har gjennom ei årrekke opparbeidet seg stor kunnskap og tillit i den maritime sjømatklynga. Som ett felles selskap har de nå vist effekten og kombinasjonen av spisskompetanse, entreprenørskap og strukturkapital.
- Vi vil fortsette å øke innovasjonstakta, samarbeidsmodellen, videreutvikle hovedsegmentene og ha fokus på gode miljøløsninger. Vi har også service- og ettermarked, som vi kommer til å satse enda sterkere på framover. Vi ønsker å betjene kundene våre 24/7, sier Sætre.

Over 1 milliard i omsetning i år

Optimar har hovedkontor på Giske og avdelinger på Stette i Skodje, på Stranda, Vigo i Spania, i Seattle og i Galati, Romania.
Konsernet har nå over 300 ansatte. I fjor var omsetninga i konsernet 650 millioner kroner.
- I år vil vi komme opp i over 1 milliard kroner i omsetning, sier han.

Mye automasjon

De leverer blant annet fullautomatiserte fabrikkanlegg til fiskebåter, landbaserte pakkelinjer til pelagiske anlegg, palleterere og system for innfrysning av fisk og kjøtt blant annet. I tillegg til komplette fabrikker og løsninger, har de sterk fokus på automatisering og robotisering.
- Vi baserer oss på veldig mye automasjon og enda mer nå enn tidligere. Det må vi gjøre, vi gjør det sjøl og også sammen med partnere. Med fusjonene fikk vi større kapasitet både innen engineering, produksjon og større gjennomføringskraft, sier Sætre videre.
Håvard Sætre har tidligere sittet i styret både i Peter Stette as og Optimar og overtok konsernsjefjobben etter Asbjørn Solevågseide i fjor.
Med fusjonene fikk vi større kapasitet både innen engineering, produksjon og større gjennomføringskraft

Publisert: 16.06.2017 13:10

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:11