Jonas Gahr Støre foto Ogne
KUTTMÅL: Ålesund kommune vil kutte CO2-utslippene, og ber om statsminister Jonas Gahr Støre skal komme med tiltak for å hjelpe kommunen med å nå sine mål. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Blir bedt om belønning for miljøtiltak

Miljøtiltak koster og Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal etterlyser mer støtte fra staten.

15.02.2022

- Stimuleringstiltak og belønningsordninger når vi klarer å komme ett steg videre. Det sier Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) om hva hun ønsker staten skal bidra med for at Ålesund skal nå sitt mål om å kutte CO2-utslippene med 60 prosent innen 2030.

I kommunens klimabudsjett for 2022, som ble lagt frem i fjor høst, skriver kommunen blant annet at den ikke vil klare å nå sine egne mål. Andre myndigheter må også trå til.

Statlig/kommunalt-samarbeid
- Vi må får et samarbeid mellom det kommunene gjør med sine lokale virkemidler og de vi tar fra statens side, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på spørsmål om hva staten kan bidra med for å hjelpe kommunene til å nå sine utslippsmål.

Han peker på den store overgangen til elbiler i nybilsalget, og sier det også må komme en slik endring i tyngre transport, og skje en effektivisering i bygg og anlegg.

- Alt det vi gjør gjennom krav og reguleringer som vi setter fra offentlige innkjøp kan bidra til det, og det vi setter til transportløsninger både til vei og til hav for å nevne noen eksempler.

Bedre og billigere kollektivtransport
Både Gahr Støre og Vinje Aurdal deltar på Haramskonferansen i dag, og møttes der til en samtale om bypakken som skal finansierer vei- og infrastuktur for kollektivtransporten i Ålesund. Ett av poengen med er å få folk til å reise mer kollektiv i stedet for å kjøre egen bil.

Vinje Aurdal vil også ha støtte til drift av kollektivtrafikken - ikke bare til å bygge infrastruktur - for å gjøre kollektivtilbudet bedre og billigere.

Hun vil også ha støtte til å dekke ekstrakostnadene som kommer nå kommunen velge å bygge med mindre utslipp, slik den gjør når det skal bygges omsorgsboliger på Flisnes. Til det prosjektet har kommunen fått to millionar kroner i støtte gjennom den såkalla Klimasatsordninga til Miljødirektoratet. Det er slik støtte Vinje Aurdal vil ha mer av.

Publisert: 15.02.2022 13:44

Sist oppdatert: 15.02.2022 17:30

Mer om