Hege og Helge Breivik Farstad foto Marius Rosbach
FÅR IKKE HJELP: Hege og Helge Breivik Farstad hører gjerne på råd om noen har smarte tips til hvordan nyetablerte skal komme seg gjennom krise. 
Nytt

Faller mellom alle stoler – ber fortvilt om hjelp

Sjøbua i Ålesund var blant de første som gikk overende av koronapandemien. Nå frykter de igjen for framtida, og roper varsko på vegne av nyetablerte.

Marius Rosbach
23.01.2021

Koronapandemien kunne knapt kommet på et verre tidspunkt for eierne av Sjøbua-restauranten i fjor. Det som går for å være byens eldste spisested, måtte allerede etter kort tid stenge dørene og melde oppbud.

Etter konkurs, tap av investerte midler og ny oppstart har Hege og Helge Breivik Farstad kjempet en tøff kamp for å holde liv i bedriften – helt uten støtte av noe slag.

nettnohalf

– Vi er ikke noen stor bedrift, men i dag har vi arbeid til 11 personer og betaler skatt, moms og arbeidsgiveravgift. Vi håper det er mulig å få hjelp slik at de ansatte har en jobb å komme tilbake til, forteller daglig leder Hege Breivik Farstad til NETT NO.

Som nystarta bedrift opplever de å falle mellom alle stoler, uten rett til støtte fra krisetiltaka som er rullet ut for å hjelpe de som får omsetningssvikt av koronatiltakene.

– Det er staten og regjeringa som har hindret oss i drive, men likevel skal vi ikke få noe større overhodet. Jeg synes det er litt drøyt, legger Helge til.

– I løpet av to dager var alt vekk
Først skal vi spole litt tilbake. Etter at Hege og Helge Breivik Farstad tok over det tradisjonsrike spisestedet i Ålesund høsten 2019, la de ned mye arbeid med å snu drifta til å bli lønnsom.

nettnohalf

Paret drev i årevis Fjellstua før de satset på sentrumsrestauranten, og forteller at de alltid har lagt vekt på ha «orden i sysakene». Kort tid før koronapandemien snudde opp ned på hele Norge, gikk de inn med mer egenkapital for å sikre drifta gjennom det de antok ble en tøff periode.

– Vi så bestillingene kom inn og at ting virkelig begynte å ta seg opp. Så kom vi til 12. mars, og i løpet av to dager var alt vekk, forteller Hege.

Skjenkeforbud og plass til færre gjester
Reglene for kompensasjonsordninga som dekker faste utgifter for koronaramma bedrifter, gjelder ikke for de som startet opp etter 1. mars 2020. Dermed er alle nystifta selskap utestengt fra krisehjelpa, uansett om de rammes av smitteverntiltak.

Serveringssteder er samtidig blant dem som er hardest ramma. Gjentatte skjenkeforbud, som har rammet restaurantbransjens viktigste inntektskilde, er blant tiltakene som er brukt for å dempe smittespredninga.

– Vi har gjort alt de har bedt om når det kommer til smittevern, og redusert kapasiteten i restauranten drastisk. Når det skal være en meter mellom hver person, så blir det bare plass til rundt halvparten så mange folk rundt bordene, forteller Hege.

Fikk svar fra Listhaug
Sjøbua-paret mener at de som nyetablerte blir ramma urettferdig hardt slik krisehjelpa er lagt opp i dag. Derfor har de skrevet brev som blant annet ble sendt til Frp-politiker Sylvi Listhaug, med bønn om hjelp. Brevet er også publisert som et innlegg på NETT NO.

nettnohalf

– Det er et brev som kommer fra hjertet og som er skrevet på vegne av alle nyetablerte, forteller Hege.

Synspunkt: Hva med oss nyetablerte?

Rett før helga fikk de også svar fra Listhaug, som ga uttrykk for at hun var imponert over innsatsen paret la ned.

Frp-toppen viste samtidig til at opposisjonen denne uka sørget for flertall på Stortinget for en søknadsbasert støtteordning for bedrifter som faller utenfor dagens krisehjelp.

Endte i pluss i 2020
Hege og Helge Breivik Farstad er overbevist om at spisestedet har livets rett, og tross store utfordringer endte 2020-regnskapet i pluss.

Men pengene som ble tjent i løpet av en god sommersesong, gikk tapt i løpet av høsten.

– Vi veit at det er marked for å tjene penger her, og det oppleves utrolig kjipt om det blir stoppa av det jeg mener er småpenger. Om vi kunne sluppet litt av de faste utgiftene eller arbeidsgiverperioden ved permitteringer, så ville det hjulpet oss noe, forklarer Hege.

Vanskelig å få oversikt
Samtidig som smittevernregler stadig har stukket kjepper i hjula for restaurantbransjen gjennom høsten og på starten av nyåret, har paret opplevd at det har vært vanskelig å finne fram i «jungelen» av forslag og tiltak som er kommet fra politisk hold.

– Det er viktig for oss å gjøre ting riktig, men det har vært veldig mye fram og tilbake med revisor og andre. Det har vært vanskelig å holde oversikt, og vurdere hva som er riktig å gjøre, forteller Hege.

– Per nå sier politikerne egentlig at vi ikke har livets rett, bare fordi vi ikke har tall å vise til fra tidligere år. Jeg forstår ikke hvorfor det er nødvendig å sette denne datoen, legger Helge til.

– Oppleves ikke som noen dugnad
En ordning med lønnstilskudd for å ta permitterte tilbake, er blant tiltakene som kunne vært aktuelt for Sjøbua-restauranten. Men forrige runde gjaldt for juli og august 2020, da spisestedene stort sett uansett hadde mye å gjøre.

nettnohalf

De kommer heller ikke innunder neste søknadsrunde for oktober, november og desember 2020, fordi de ansatte ikke var permittert ved utgangen av august, slik reglene krever.

Et lyspunkt er at Ålesund kommune åpnet for skjenking av alkohol fra helga. Selv om det fortsatt er under strenge restriksjoner, førte det til at bestillingene for lørdag kveld ser ok ut.

Paret legger likevel ikke skjul på at situasjonen begynner å bli kritisk, og de hører gjerne på råd om smarte grep for bedrifter i deres situasjon.

– Det er egentlig en hel bransje som har vært stengt ned. Det oppleves ikke som noen dugnad når det ikke blir tilbudt noen form for hjelp, avslutter Helge.

Les også: Skarpe reaksjonar på framleis skjenkestopp

Se resultatoversikt for spisestedene i nordvest

Momentium-sjefen: – Har opplevd reglane som heilt absurde

Konkursbølgja kom ikkje i koronaåret

Analyse: Eit todelt næringsliv i koronaåret

Ber om ny milliardstøtte– desse har fått mest i nordvest

Synspunkt: Etter korona trenger næringslivet flere folk


Vi veit at det er marked for å tjene penger her, og det oppleves utrolig kjipt om det blir stoppa av det jeg mener er småpenger

Publisert: 23.01.2021 05:55

Sist oppdatert: 19.09.2022 17:40