Advokata collage
LOKAL VEKST: En kartlegging NETT NO har gjennomført viser at de lokale selskapene vokser mest i antall forretningsadvokater. Øverste rad fra venstre; Ingvild Vartdal og Kristing Fjellby Grung i Adviso, Anders Svinø i Judicia, Kristine Devold og Elisabeth Voldsund i Bauta. Nederst rad fra venstre; Jon Ketil Gjørtz, Bjarte Aambø og Johs. A. Aspehaug i Øverbø Gjørtz, Malin Stenseth i Sands og Monica Gjerde Sperre og Henrik Grung i Kvale. Foto: Marius Rosbach, Ogne Øyehaug
Nytt

Fire ganger så mange forretningsadvokater

I 2014 var de rundt 20 i Ålesund. Nå har Nordvestlandet over 80 forretningadvokater.

Linn Antonie Vårdal Solheim
16.06.2023

Siden 2013 har NETT NO fulgt med på utviklinga i tallet på forretningsadvokater i regionen. Første gang det ble kartlagt var antallet 20. I løpet av de siste ti årene har antallet praktiserende forretningsadvokater over fire ganger flere.

Øverbø Gjørtz fortsatt størst
De siste årene er det blitt etablert flere nye advokatfirmaer i regionen, hvor flere av dem spesialiserer seg på forretningsjus. I dag domineres markedet på nordvestlandet av tre store: Øverbø Gjørtz, Judicia og Adviso.

Til sammen ansetter disse tre selskapene nesten halvparten av alle forretningsadvokatene i regionen. Øverbø Gjørtz er fortsatt størst, med 17 advokater som jobber utelukkende med forretningsjus, men blir pustet i nakken av både Judicia og Adviso.

De lokale vokser mest
Mange av de største advokatfirmaene i landet har regionskontorer på Nordvestlandet, blant dem Kvale, Schjødt, KPMG Law, Advokatfirmaet PwC og Sands.

Da NETT NO snakket med Advokatfirmaet Sands i 2021, fortalte de om store vekstplaner, og en gjenoppbygging av Ålesundskontoret. I dag kan det se ut som denne veksten har uteblitt.

For de lokalt etablerte selskapene har pipa derimot en annen låt. Flere av de lokale advokatselskapene melder år etter år om vekst og nye rekorder.

I mai skrev NETT NO om stor økning i omsetning i advokatbransjen på Nordvestlandet i 2022. Da kunne Finn Lervik, managing partner i Øverbø Gjørtz fortelle at de opplevde en stor økning i saker med større transaksjonsvolum.

Finn Lervik
Finn Lervik er managing partner i Øverbø Gjørtz. Foto: Øverbø Gjørtz

Målrettet rekrutteringsarbeid suksessfaktor
En nøkkelbrikke i å skaffe god nok tilgang på kompetanse, er å drive målrettet rekrutteringsarbeid mot nyutdannede. Å markere seg som en attraktiv arbeidsgiver er viktigere enn noen gang før, og trainee-program og praktikantopphold har vist seg å være en effektiv måte å skape relasjoner til unge talenter.

- Gjennom traineeprogrammet blir vi kjent med flinke studenter som forhåpentligvis ønsker å flytte hjem på et tidspunkt, forteller Finn Lervik.

For Øverbø Gjørtz har det målrettede rekrutteringsarbeidet vist seg å bære frukter i jakten på dyktige ansatte.

- Vi har historisk sett ansatt flere traineer, og gjennom “Bli med hjem”-kampanjen vi kjørte i Oslo for noen år siden. Der henvendte vi oss til dyktige studenter som ønsker å flytte tilbake til Møre og Romsdal.

Publisert: 16.06.2023 00:30

Sist oppdatert: 16.06.2023 09:01

Mer om