Firma tilknyttet svindeltiltalt fikk krisestoette
Nytt

Firma tilknyttet svindeltiltalt fikk krisestøtte

Snart skal en mann svare for en svindeltiltale på flere enn 20 punkt i Sunnmøre tingrett. Et selskap tilknyttet den tiltalte, fikk nylig utbetalt kontantstøtte.

Marius Rosbach
11.05.2020
På seinsommeren skal en tidligere bedriftseier møte i Sunnmøre tingrett tiltalt for grov svindel i kjølvannet av konkurs i et Ålesund-selskap.
Mannen har vært mot å drive virksomhet fram til midten av september i år.
Et selskap som er opprettet på samme adresse som den tiltaltes privatadresse, er likevel blant firmaene som har fått støtte fra myndighetenes kompensasjonsordning.
Det er søkbart hvilke firma som får utbetalt såkalt kontantstøtte, som skal bidra til å dekke faste utgifter som følge av svikt i omsetningen på grunn av koronakrisa.

Oppgir omsetning på kvart million i oppstartsmåned

Det aktuelle firmaet er innvilget støtte på 38.344 kroner for mars i år. Ifølge opplysningene som er tilgjengelig vis skatteetaten, har selskapet hatt faste kostnader på 57.930 kroner.
Som grunnlag for søknaden er det vist til at omsetningen for mars i fjor var på 240.000 kroner. Opplysninger fra Brønnøysundregistrene viser samtidig at selskapet ble stiftet 20. mars 2019. Foreløpig er det ikke levert inn regnskap for 2019 til Brønnøysundregistrene.
Selskapet skal ifølge Brønnøysundregistrene selge førstehjelpsutstyr - hovedsakelig hjertestartere og kurs. Et selskap mannen , drev også salg av hjertestartere.
skriver mandag et flere enn 300 selskap må betale tilbake støtten, men NETT NO kjenner ikke til om det aktuelle firmaet er blant disse. Skatteetaten opplyser at de ikke har anledning til å opplyse om enkeltfirma har fått krav om tilbakebetaling.

Har ingen formell rolle i selskapet

Den svindeltiltalte mannen er ikke selv registrert med noen rolle i selskapet som er tildelt krisestøtte. En eldre mann med samme etternavn som den tidligere bedriftseieren, er oppført som daglig leder og styreleder i Brønnøysundregistrene. NETT NO har ikke oppnådd kontakt med vedkommende via telefon.
Det hører også med til historien at den tiltalte på sin egen Facebook-profil i fjor høst, var oppført som eier/daglig leder i selskapet.
Da via Facebook-meldinger, ble det opplyst at mannen kun var ansatt i selskapet. Samtidig ble opplysningene på Facebook-profilen fjernet i løpet av minuttene chat-samtalen foregikk.

Les også:



Skal ha kjøpt båt og boblebad på firmaet

Rettssaken mot mannen skulle egentlig gått for Sunnmøre tingrett i vår, men ble utsatt på grunn av koronasituasjonen.
Tiltalen inneholder flere enn 20 tiltalepunkter, hvor det mest alvorlige forholdet har en strafferamme på seks års fengsel. Det vil bli lagt ned påstand om erstatning på minst 450.000 kroner til flere finansinstitusjoner.
Tiltalen inneholder også to tilfeller av økonomisk utroskap, ved at han skal ha kjøpt en båt og et boblebad, og belastet firmaet han var daglig leder for. Dette punktet er tatt med i tiltalen etter ordre fra statsadvokaten.

Erkjent flere forhold

Ifølge en kjennelse fra tingretten i fjor, har mannen .
Politiet ønsket på det tidspunktet å varetektsfengsle mannen på grunn av gjentakelsesfare. Retten mente imidlertid at pågripelsen og et døgn i varetekt, hadde gjort inntrykk og at risikoen for at han ville «starte opp sin bedragerske virksomhet på nytt», var svært liten.
NETT NO har mandag ikke fått svar fra forsvareren, advokat Erling Flisnes, om hvordan mannen stiller seg til tiltalen.

Les også:


Publisert: 11.05.2020 14:34

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:57