Fiskerfrykt for pelagisk gigant
SKUMMELT: Den pelagiske giganten Pelagia blir så stor at fiskerne frykter konkurransen om fisken blir amputert, ifølge Fiskebåts generalsekretær Audun Maråk.
Nytt

Fiskerfrykt for pelagisk gigant

Pelagisk industrigigant kan få fiskerne til å starte egen industri.

21.01.2014
Austevoll Seafood og investeringsselskapet Kvefi har fått klarsignal fra konkurransemyndighetene til å slå samme alle sine pelagiske industribedrifter.
Nå blir Norway Pelagic, Welcon og Egersund Fisk samlet i ett selskap, Pelagia as. Austevoll Seafood og Kvefi skal eie Pelagia 50/50.
I Norge har Pelagia tilsammen 10 anlegg for fiskemel, - olje og proteinkonsentrat, og 15 anlegg for bearbeiding av sild og olje til konsum.
Selskapet blir uten sidestykke den største kjøperen av pelagisk fisk i Norge. De økonomisk viktigste pelgiske fiskeslagene er sild, makrell, lodde og kolmule.

Fiskerfrykt

- Det som er viktig for flåten er at vi har en auksjon som fungerer. Frykten er at en konsentrasjon på industrisiden vil medføre at auksjonen ikke fungere så godt som den burde gjøre, sier generalsekretær Audun Maråk i bransje- og arbeidsgiverorganisasjonen Fiskebåt. Fiskebåt organiserer eierne av den havgående fiskeflåten.
Måråk sier fiskerne er redd for at det nye selskapet skal være mer opptatt av å presse priser til fiskeren enn å drive markedsarbeid. Dersom fiskerne opplever at etableringen av Pelagia fører til til prispress og synkende lønnsomhet tror Maråk fiskerne fort vil ta frem planer om å etablere konkurrerende industri.
- Det er få aktører fra før, og nå blir det enda færre, sier Maråk.

Reiser strukturdebatt

Alle regionale lag i Fiskebåt går inn for at eierne av ringnotbåter - som driver pelagisk fiske - skal få hevet taket for hvor mye fisk som kan samles på ett fartøy. Noen vil doble kvotetaket, andre vil gå litt mindre drastisk til verks.
Fiskebåt skal behandle spørsmålet på sitt årsmøte i februar, og komme med et råd til fiskeriminister Elisabeth Aspaker.
- Dette reiser spørsmål om strukturen i flåten, om den er tilpasset landindustriens struktur, sier Maråk.

Fiskerne var med

Det er delvis fiskerene selv som satte fatt på eierkonsentrasjonen i industrien.
Norway Pelagic ble dannet som et samarbeid mellom annet mellom Domstein og fiskerne selv. Målet var å skape et selskap som var stort nok til å strukturere industrien - som mange mente besto av for mange anlegg - og hadde styrke til å drive markedsføring og produktutvikling for å få flere kroner ut av fisken.
Men Norway Pelagic - med hovedkontor i Ålesund - utviklet seg ikke slik fiskerene hadde sett for seg, og i 2011 tok Austevoll Seafood ASA over. Det skjedde ved at selskapet slo sammen sin egen pelagiske industrivirksomhet med Norway Pelagic.
I juli 2013 fikk Austevoll Seafood hånd om alle aksjene i Welcon.

Suksess-investorer

Det er to suksessrike investorer som står bak Pelagia.
Austevoll Seafoods største eier er Møgsterfamilien på Austevoll. De er storaksjonærer i offshorerederiet DOF. Gjennom Austevoll Seafood er de også majoritetsaksjonær i det børsnotere oppdrettselskapet Lerøy Seafood Group.
Bak Kvefi står Gustav Witzøes selskap Kverva, som er storeier i oppdrettselskapet Salmar. Witzøe er grunnlegger at Salmar.

Publisert: 21.01.2014 20:51

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:30