Flakk klargjoer for generasjonsskifte
FAMILIESAMLING: Maria Lilly Flakk (nummer to fra venstre) og Erika June Flakk (til høyre) flankerer sin mor, Line. Nå kommer inn søstrene inn på eiersiden i Flakk-konsernet. Knut Flakk (til venstre) overfører 90 prosent av eierskapet til døtrene. 
Nytt

Flakk klargjør for generasjonsskifte

Innen de neste 12 månedene er planen at søstrene Maria Lilly og Erika June Flakk blir majoritetseiere i Flakk-konsernet.

20.07.2020

Flakk-konsernet er storaksjonær i Hexagon Composites, og eier blant annet også hotellene Hotel Brosundet i Ålesund, Hotel Union på Øye, Storfjord Hotel i Skodje, restauranten Apotekergata 5, reiselivsselskapet 62° Nord, helikopterselskapet Nord Helikopter, fritidsklærleverandøren Devold of Norway, kjøpesenteret Devoldfabrikken i Langevåg, fasade- og vindusprodusenten H-Fasader og søsterselskapet H-Fasader Glassteam.

Konsernet står også bak det kommende nye hotellet ved Hellesylt, og selskapet som skal etablere hydrogenproduksjon på Hellesylt og sørge for utslippsfri skipstrafikk på Geirangerfjorden.

Les også: Henta 10,3 millionar til hydrogensatsing

I løpet av 2019 ble konsernet omorganisert, med tanke på et kommende generasjonsskifte.

Planen er at det skal gjennomføres innen de neste 12 månedene, sier Knut Flakk.

Les også: - Gleden ligger i å skape

A- og B-aksjer
Morselskapet i konsernet er Ktf Holding as.

Ved årsskiftet var Knut Flakk eneeier av Ktf Holding.

I år er eierskapet delt mellom tre selskaper. Foreløpig eier Flakk alle tre selskapene, men når generasjonsskiftet er gjort, vil han eie 10 prosent av konsernet gjennom ett av selskapene, mens døtrene Maria Lilly og Erika June eier 45 prosent hver, gjennom hvert sitt selskap. De er blant annet utdannet fra BI og sitter allerede i flere styrer i Flakk-selskapene.

Styringen blir imidlertid ikke overført i samme grad som eierskapet. Knut Flakks selskap skal eie A-aksjer, døtrenes selskaper B- aksjer.

40 prosent opp
Aksjeposten i børsnoterte Hexagon Composites er verdt omlag 1,4 milliarder kroner etter dagens kurs og er den klart største verdien i Flakk-konsernet. Hittil i år har aksjekursen steget over 40 prosent, og Hexagon Composites har aldri vært verdsatt høyere.

Hovedkontoret til Hexagon Composites ligger i Ålesund, med produksjon på Raufoss, i Tyskland og USA. For nordmenn er det den bærbare gassgrillbeholderen i komposittmateriale selskapet er mest kjent for, men målt etter driftsinntekter er det drivstofftanker og - systemer for naturgass som er viktigst. Selskapet satser også på tanker for hydrogen, og venter at det skal bli den delen av virksomheten som vil vokse mest fremover.

Fjerde generasjon
Erika June og Maria Lilly Flakk blir fjerde generasjon eiere.

Knut Flakk kom inn i virksomheten i 1987, etter siviløkonomstudier ved BI og MBA-studier ved London Business School.

Den gang var det Spilka som var familieselskapet, og basisen var det banebrytende vindusbeslaget til H-vinduet. På 50-tallet hadde faren Egil overtatt ledelsen av familieselskapet etter sin svigerfar, Knut Stafset, som hadde etablert selskapet som Spjelkavik Barnevognfabrikk i 1933.

I 1996 tok Knut Flakk over som leder av konsernet og i 2006 skilte Flakk-familien og Stafset-familien lag slik at hver familiegren ble 100 prosent eiere av sine respektive deler. Stafset-familien eier Spilka, men Flakkfamilien bygget videre på Devoldfabrikken - som er utspringet til det som i dag er Hexagon Composites.


Publisert: 20.07.2020 16:16

Sist oppdatert: 07.01.2022 20:13