Forbereder soeksmaal etter konkurs
Nytt

Forbereder søksmål etter konkurs

Samtidig som politiet etterforsker en bedriftseier i Ålesund etter flere konkurser, er det opprettet et nytt firma på samme adresse. 

Marius Rosbach
18.09.2019
NETT NO som hadde solgt hjertestartere. Bostyrer Øystein Remme mente det var grunn til å mistenke at bedriftseieren hadde tappet selskapet for betydelige beløp, i tillegg til flere andre straffbare forhold.
I en ny beretning til Sunnmøre tingrett opplyser advokat Remme at det er sendt prosessvarsel til både bedriftseieren og mannen som var oppført som styreleder på konkurstidspunktet, som en forberedelse til søksmål.
Politiadvokat Hilde Haugen bekrefter at det fortsatt foregår etterforskning i saken, og at det er levert inn flere anmeldelser knytta til firmaet, som ble slått konkurs tidligere i år.
– Det dreier seg om flere ulike forhold, blant annet bedrageri. En person har status som sikta i saken og det er gjort en del etterforskningsarbeid. Når etterforskninga er ferdig, vil det bli gjort en vurdering om det skal tas ut tiltale, sier Haugen til NETT NO.
Den sikta var tidligere oppført som daglig leder og styreleder. Han eide også alle aksjene i selskapet.

Nytt firma på samme adresse

Den sikta ble ilagt konkurskarantene i fjor høst etter en tidligere konkurs i 2016. Fram til høsten 2020 har han dermed ikke lov til å stifte ny virksomhet eller påta seg styreverv.
Kort tid etter konkursen i år, ble det imidlertid opprettet et nytt selskap på samme adresse som det forrige – som ifølge bostyrerrapporten er den sikta sin privatadresse. Også dette selskapet driver salg av hjertestartere.
Eier og styreleder registrert i Brønnøysundregistrene for dette selskapet, er en eldre mann med samme etternavn som eieren av selskapet som etterforskes.

Fjernet opplysninger fra Facebook-profil

På den sikta mannen sin Facebook-profil stod han imidlertid oppført som «eier/daglig leder» av det nye firmaet inntil onsdag ettermiddag.
NETT.NO tok onsdag kontakt med firmaet via deres Facebook-side, og fikk opplyst at vedkommende var ansatt i selskapet, men ikke hadde noe med drifta å gjøre. På spørsmål om hvorfor han var oppført som eier/daglig leder på sin Facebook-profil, svarte firmaet at «det skal vi ta opp med han og spør».
I løpet av minuttene chatsamtalen varte, ble opplysningene fjernet.
«Jeg har videreformidlet din info til han nå. Han har ikke tid til dette her nå», var svaret på om det var mulig å få opplyst et telefonnummer til vedkommende.

Vil ha forlenget karantene

Også i firmaet , var det uklare rollefordelinger. Etter at eieren ble ilagt konkurskarantene i fjor, ble det registrert en ny styreleder i Brønnøysundregistrene.
Remme har tidligere opplyst til NETT NO at både eieren selv og den nye styrelederen har erkjent at det i realiteten var eieren som fortsatte forretningsdrifta.
Bostyreren ville derfor foreslå at karantenen forlenges for eieren, og vurdere om styrelederen også bør ilegges karantene.

Kunder mener de ble lurt

Ålesundsfirmaet som ble registrert mot slutten av 2017, drev i utgangspunktet med salg av blant annet kontorutstyr.
Advokat Remme har fått opplyst at firmaet det siste året gikk vekk fra å selge kontorutstyr, og i stedet solgte hjertestartere. Drifta bestod i oppsøkende salgsbesøk og telefonsalg.
I den første av to beretninger til Sunnmøre tingrett, skriver bostyreren blant annet at kunder av selskapet mener de ble lurt til å tro at de inngikk avtale med Norges Røde Kors, i stedet for ålesundsfirmaet.

Krever millionbeløp tilbakebetalt

Firmaet ble begjært konkurs i Sunnmøre tingrett på bakgrunn av et momskrav på 236.496 kroner. Til sammen ble det meldt inn krav på 1,35 millioner i etterkant.
Eieren og mannen som var oppført som styreleder, opplyste tidlig i prosessen at de var uenige i konkursåpningen og at de mente det var grunnlag for videre drift. Derfor ble også konkursåpningen utsatt flere ganger for å gi firmaet mulighet til å bringe klarhet i den reelle finansielle situasjonen.
Etter å ha gått gjennom kontoutskrifter og annen dokumentasjon, skrev bostyrer i den første rapporten at nær én million kroner (986.988,-) kroner vil kreves tilbakebetalt. Kravene retter seg i hovedsak mot eieren av selskapet, men også den angivelige styrelederen og en tredje person.
Denne siste personen skal ha betalt tilbake store deler av kravet, mens boet ikke har lykkes å inndrive midlene fra de to mennene.
Etter den tidligere konkursen mente Sunnmøre tingrett det var skjellig grunn til å mistenke bedriftseieren for å stå bak uttak og varekjøp på 780.000 kroner, som ikke var rapportert som lønn.

Les mer:


Publisert: 18.09.2019 16:02

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:39