Fosen jakter nye eiere
Nytt

Fosen jakter nye eiere

På Fosen arbeides det døgnet rundt med ferdigstilling av ny hurtigrute. Samtidig jobber verftet med å skaffe både nye eiere og flere ordrer.

Administrator
09.05.2016
– Den regionale dugnaden er ikke tilstrekkelig, og vi jobber med å få ny eier på plass. Vi har heldigvis flere interessenter. Men det er viktig at vi bygger oss opp gradvis, og ikke alltid hopper på den første og beste løsningen. Dette er også et svært viktig valg for fremtiden, for å utfylle og videreføre grunnpilarene og strategien som nybyggsverft, sier verftsdirektør Anders Straumsheim på Fosen Yards
Han vil ikke utdype hvem som kan være aktuelle å få inn på eiersiden.
Skipsverftet er helt i sluttfasen av ombyggingen på , som skal totalfornyes innvendig og tilpasses polare forhold.
– Nå jobbes det dag og natt på skift, for å bli ferdig. Målet er at fartøyet skal leveres i løpet av mai.
Etter planen kommer hurtigruteskipet MS Nord-Norge inn for oppgradering i oktober. Utover dette er det foreløpig tomt i ordreboken, og ingen aktivitet før høsten.
– Alle er prosjektansatte, noe vi visste da vi tok på oss disse jobbene. Nå arbeider vi med å komme oss over i normal drift.
Ifølge Straumsheim trenger verftet å få en industriell eier eller partner på plass.

Trengs mer enn regional dugnad

Hurtigruten-investeringene på over en på hjørnesteinsbedriften på Fosen i Sør-Trøndelag. Kontrakten kom bare et par uker etter at de 72 ansatte ved Noryards Fosen mistet jobben da .
– At vi kunne ta på oss disse oppdragene har vært en skikkelig regional dugnad.
For å få i gang igjen aktiviteten, gikk hele bygda sammen med næringsliv og kommune.
Kun dager etter konkursen ble selskapet Fosen mek holding AS etablert av Rissa invest, som igjen eies av Rissa utvikling, Stadsbygd sparebank og Rissa kraftlag. For å sikre verftet på lokale hender kjøpte selskapet opp verftet med bygninger, driftsmidler og varelager for 7,26 millioner kroner, kunne melde.
Fosen Yards overtok så eierskapet i Fosen mek holding AS, hvor Rissa kommune med to millioner kroner, gikk inn som deleier.

Jakter nye ordre

Tre hurtigruteskip er ferdig på verftet.
– Av nittitallskipene vi skal oppgradere, har vi levert MS Polarlys og MS Kong Harald. Nordkapp gikk forrige lørdag, og ble levert på avtalt tid. Det er blitt veldig bra produkter, og vi tror Hurtigrutener godt fornøyd med sluttresultatet.
Verftsdirektøren skulle sett at det hadde vært på plass noen ordre til nå, men er likevel optimist:
– Utfordringen ved å ta på seg nybygg, er at man må kunne tilby attraktiv finansiering og nødvendige garantier, og dette krever en kapitalsubstans vi ennå ikke har fått helt på plass. Vi er likevel i dialog på nybygg, og har i tillegg en del anbud ute på mindre og større ombygginger. Det er mye aktivitet på godsferger (ro-pax) og cruise-og ekspedisjonsskip, og vi forventer at det aktivitetesnivået vil vedvare en stund fremover, sier Straumsheim.
Han tror trøndelagsverftet har en fordel i disse markedene.
– Fosen er allerede omstilt med den erfaringen vi har, og i norsk målestokk har vi levert mye avanserte fartøy i de segmentene. Vi har en god kompetanse på Fosen, og det gir oss muligheter.

Publisert: 09.05.2016 16:09

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:56