Frustrasjon og uro blant hotellansatte
STOR URO: Klubbleder Magne Melsæter forteller at det har skapt stor uro blant de ansatte i bransjen at regjeringa har venta med å forlenge permisjonstida. I løpet av helga ble det klart at et flertall på Stortinget vil utvide ordninga.  
Nytt

Frustrasjon og uro blant hotellansatte

Klubbeleder ved Ålesund-hotell frykter skred av oppsigelser i bransjen uten lengre permisjonstid. Nå tvinges regjeringa til å forlenge perioden. 

Marius Rosbach
11.01.2021
De ansatte i overnatting- og serveringsbransjen er blant dem som får . Mange bedrifter i disse bransjene har holdt stengt over jule og nyttårsdagene - og utsatt åpningen på nyåret til etter 18. januar.
En rekke ansatte har gått permittert lenge, og tillitsvalgt Magne Melsæter ved Scandic Parken-hotellet i Ålesund forteller at han og kollegene nå frykter oppsigelser.
– Jeg er svært bekymra over situasjonen og permitteringene for mine kolleger og meg går ut i midten av mars. Med eskalerende smitte og nedstengninger, er situasjonen fortsatt dramatisk, sa han til NETT NO før helga.

Tvinges til å utvide perioden

I helga kom opposisjonen på Stortinget på banen med Frps Sylvi Listhaug i spissen. Sammen med Ap, Sp og SV er de klare til å tvinge regjeringa til lengre permisjonstid - og Frp vil strekke den helt til 1. oktober.

Dermed er det flertall på Stortinget for en forlenging, og tidlig mandag fortalte arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) til at regjeringa vil forlenge perioden til 1. juli.
– Kjempeflott at de lytter til folk som har skoen på. Det vil være fantastisk om Stortinget vil gi oss lengre horisont, slik Sylvi Listhaug tar til orde for. Perioden bør utvides til over ferien slik at folk ikke går med usikkerhet i sommer, er klubblederens første reaksjon til NETT NO mandag morgen.
Han krysser fingrene for at best mulig utfall når saka kommer til Stortinget.

Tror oppsigelser blir et faktum uten endringer

Foreløpig har det største hotellet i byen unngått oppsigelser, men klubblederen mener det ikke er noen vei utenom, om ikke permitteringsperioden forlenges.
– Utvides ikke permitteringsordningen, øker kostnadene til bedriftene dramatisk, samtidig som inntektene trolig ikke vil øke noe særlig. Konsekvensene blir da oppsigelser, er Melsæter sin dystre konklusjon.
Snart vil de første få brev fra NAV om at det nærmer seg slutten av permitteringsperioden deres. Samtidig som «oppsigelsesspøkelset» henger over kollegene, øker frustrasjonen over at rammebetingelser for bransjen stadig endres.

Håper på utvidelse til sommeren

Situasjonen er blitt diskutert blant medlemmene ved Parken-hotellet og med Fellesforbundet hvor de er organisert.
– Vi tror dessverre at det enda vil gå svært lang tid før vi er tilbake i en normal situasjon i vår bransje. Både kompensasjonsordningen for bedrifter, og permitteringsordningene må ha en lenger horisont, forteller han.
Melsæter mener nåværende permitteringsordning burde gjelde til minst 1. august. Han påpeker at det også vil kompensere noe for bortfall av ferietillegg, om de som har vært permittert lengre enn 52 uker kan få dagpenger, samtidig som de avvikler ferie.
– Det vil gi oss en bedre mulighet til å klare våre utgifter også i sommer, og forhåpentligvis gi våre barn en ferieopplevelse, forteller han.

Har gått permittert i ti måneder

Så seint som søndag kveld var statsminister Erna Solberg lunken til å utvide perioden, og viste til at permitterte også bør vurdere videre utdanning eller søke andre jobber.
55-årige Magne Magne Melsæter ved Scandic Parken-hotellet i Ålesund påpeker at det ikke er lett for en mann i hans alder å få ny jobb, men han har forsøkt seg med noen søknader.
Nå har klubblederen vært permittert fra jobben i konferanseavdelingen i rundt ti måneder. I sommer jobbet han litt som frokostvakt, før det ble litt arbeid med konferanser utover høsten.
– Så kom det nye innstramminger, og det lille arbeidet jeg hadde forsvant, forteller han.
Han minnes hvordan flere mente han var i overkant pessimistisk da han i sommer sa han trodde situasjonen hadde normalisert seg til påska i år.
Nå ser han at det kan gå både vår og sommer, før han og kollegene er tilbake i full jobb.
– Dette er en pandemi som myndighetene prøver å styre oss gjennom. Derfor må de også hjelpe oss over denne kneiken, slik at vi har en jobb å gå til når hverdagen kan normaliseres, sier han.

Hotelldirektøren deler frustrasjonen

Hotelldirektør Sven Erik Moe ved Scandic Parken deler mye av frustrasjonen til sin klubbleder og krysser fingrene for at det kommer en utvidelse av permisjonstida.

– Vi må forholde oss til situasjonen slik den er. Om det ikke er arbeid, så er det ikke arbeid. Enten må markedet ta seg opp igjen, eller så må permitteringsperioden forlenges, sier han til NETT NO om utsiktene til å unngå oppsigelser.
Veteranen har flere ganger pekt på hvor viktig det er for hotellet å beholde ansatte med fagkunnskap og erfaring.
– Det er veldig synd at situasjonen blir så usikker for våre ansatte, og det er forferdelig leit om vi er nødt til å gå til det skrittet å si opp folk, legger han til.

Les også:





Vi tror dessverre at det enda vil gå svært lang tid før vi er tilbake i en normal situasjon i vår bransje. Både kompensasjonsordningen for bedrifter, og permitteringsordningene må ha en lenger horisont

Publisert: 11.01.2021 05:55

Sist oppdatert: 10.02.2021 15:11