Handelskrig gav USA kontrakt
MASKINEKSPORTØR: Kundene til Laader Berg er produsenter av skum til madrasser, møbler, bilindustri, klær og sko. Dette er deler av ei nyprodusert maskin som plukkes ned for å bli oppmontert hos kunden. Maskinene kan bli flere titalls meter lange.
Nytt

Handelskrig gav USA-kontrakt

For første gang på mange år skal Laader Berg levere en skumplastmaskin til USA. 

24.07.2020
- Vi skal levere den første maskinen til USA på lang tid til et selskap som før var lokalisert i Østen. De relokaliserer nå til USA, sier administrerende direktør Per Henning Vågen i Laader Berg.
Laader Berg i Ålesund lager maskiner til skumplastprodusenter verden over. Frem til Ekornes Beds på Fetsund bestilte en ny maskin tidligere i år hadde Laader Berg hatt 20 år på rad der alle maskinene fra selskapet har blitt eksportert.
Med en slik eksportandel er det internasjonale konjunkturer og internasjonal politikk som betyr mest for hvordan bedriften går, og de to siste årene har driftsinntektene blitt negativt påvirket av handelskrigen mellom USA og Kina.

Prosjekter på vent

Når USA legger toll på import fra Kina og også gransker aktører fra omkringliggende land til Kina for mulig dumping av skum i det amerikanske markedet fører det til at planlagte investeringer hos skumprodusenter i Asia blir satt på vent.
Det har gått ut over driftsinntektene til Laader Berg de siste to årene, sier Vågen.
Men det har altså også ført til at selskapet fikk sin første kontrakt i USA på lang tid.

Bedre lønnsomhet

Laader Berg hadde sin foreløpig høyeste driftsinntekt i 2017, med 102 millioner kroner. I fjor ble driftsinntekten 73 millioner kroner og resultatet før skatt 2,4 millioner (Se tabell).
I år ligger selskapet an til 90 millioner kroner i driftsinntekter og "vesentlig bedring" i lønnsomheten, sier Vågen.
Selskapet sysselsatte 41 årsverk i 2019 mot 47 i 2018.
Laader Berg er eigd av Berg-familien, med Irene og Erling Berg (18 prosent kvar) som dei to største eigarane. I tillegg eier Per Henning Vågen 9,1 prosent av aksjene gjennom selskapet Vaagen Innovation.

Pengar i madrassen

Minst 60 prosent av inntektene til Laader Berg kjem frå skumplastprodusentar som produserer skum til madrassfabrikker. Ferdig skum inneheld mye luft, og det favoriserer at skumplastproduksjonen foregår i fabrikker som ligger kort reiseveg frå kundene.
I Norge er det tre produsenter av skum som maskinene til Laader Berg lager, Ekornes Beds på Fetsund, Ekornes i Sykkylven og Westnofa på Åndalsnes - like ved madrassprodusenten Wonderland.

Publisert: 24.07.2020 13:00

Sist oppdatert: 26.06.2023 14:07

Mer om