Havkraft klar med prototype
BØLGEKRAFT: Slik ser Havkraft for seg et bølgekraftverk utenfor Stad. Selskapet har utviklet og patentert Havkraft Wave Energy Converter (H-WEC), som er en energikonverteringsteknologi benyttet i bølgekraftverk. Teknologien medfører blant annet at kraftverket kan utnytte et bredt spekter av bølger.
Nytt

Havkraft klar med prototype

Vågsøy-selskapet Havkraft jakter kapital for å komme i gang med demoprosjekt neste år, og kommersiell oppstart i 2016.

10.12.2014
Ett og et halvt år etter at mottok 4,5 millioner i støtte fra Innovasjon Norge og Miljøteknologiordningen, ligger prototypen av et fullskala bølgekraftverk i havgapet utenfor Selje. Alt har gått etter planen siden prosjektet startet i 2012, skriver .
- Vi har kanskje brukt litt mer tid enn forventet, men teknologisk sett har vi ikke støtt på noen problemer. For meg er dette ganske spesielt. Jeg blir sjøsyk bare jeg ser en bølge, men har lært meg hvordan man kan jobbe med dem, sier administrerende direktør i Havkraft, Geir Arne Solheim, til Sysla.

Demoanlegg

Han er eneste faste ansatte i det Måløy-baserte firmaet, og har jobbet med bølgekraft i mer enn 16 år. Totalt har han hatt med seg nærmere 20 personer på pilotprosjektet.
Solheim opplyser at prototypen utnytter alle bølgestørrelser fra 15-20 cemtimeters høyde og oppover, og vil ha en produksjonskapasitet på 1 megawatt.
Selskapet jakter nå investorer.
- Kapital var den største utfordringen med prototypen, og det er det også nå, sier han til Sysla.

Presentasjon

Onsdag presenterer Solheim både prototypen og planene i jakt på kunder og investorer under CONNECT i Bergen.
Ifølge Solheim mangler mellom tre og fem millioner før de kan sette i gang.
- Målet er å starte opp med demoprosjektet i 2015 og at det står klart i 2016. Året etter håper vi å ha de første kommersielle bølgekraftverkene i drift, forteller han.
Kapital var den største utfordringen med prototypen, og det er det også nå

Publisert: 10.12.2014 10:57

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:39