Helt avhengige av folk som toer aa satse sparepengene
VANSKELIG FOR NYETABLERTE: Sylvi Listhaug (Frp) viser til at regjeringa har fått «marsjordre» for å lage en ventilordning, som kan treffe nyetablerte bedrifter som Sjøbua-restauranten til Hege og Helge Breivik Farstad (innfelt). 
Nytt

– Helt avhengige av folk som tør å satse sparepengene

Sylvi Listhaug (Frp) vil ha krisehjelp som også treffer nyetablerte som Sjøbua i Ålesund. SMB Norge peker på grep som gir umiddelbar effekt.

Marius Rosbach
27.01.2021
NETT NO i Ålesund som har falt mellom alle stoler, og ikke har krav på hjelp fra støtteordningene som er rullet ut som følge av koronapandemien.
Etter konkurs, tap av investerte midler og ny oppstart har Hege og Helge Breivik Farstad kjempet en tøff kamp for å holde liv i bedriften.
Forrige uke sendte de brev til stortingspolitiker Sylvi Listhaug med håp om at hun kunne bidra til å sette situasjonen for nyetablerte på dagsorden.
– Norge er helt avhengige av folk som tør å satse sparepengene sine for å skape arbeidsplasser og verdier, slik som eierne av Sjøbua har gjort, forteller Listhaug til NETT NO.
Hun viser til at opposisjonen har sikret flertall for en søknadsbasert ventilordning for bedrifter som treffes dårlig, eller ikke i det hele tatt, av den eksisterende kontantstøtta eller ordningen med lønnstilskudd.
– Vi vet dette blant annet gjelder nystartede bedrifter, legger Frp-politikeren til.

– Treffsikre og lite byråkratiske ordninger

Partiet vil ikke gå inn for ordninger som er spesielt retta mot for eksempel restauranter og spisesteder, og Listhaug viser til at det er mange bransjer som er hardt rammet av pandemien.

– Det er viktig at løsningene er enkle, treffsikre, lite byråkratiske og at kompensasjon kan utbetales så raskt som mulig, forteller hun.
Frp-toppen sier de får mange innspill, både fra organisasjoner og bedrifter, og at de må «finne ut av hvilke tiltak som treffer best og ta utgangspunkt i dem».

Kan droppe arbeidsgiveravgift og moms

Kommunikasjonssjef Joachim Dagenborg i SMB Norge, interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter, viser til en løsning som mange av deres medlemmer ønsker seg.
– Det å redusere det samla skatte- og avgiftstrykket, ved å kutte arbeidsgiveravgift for en periode, eller droppe momskrav, vil ha en umiddelbar effekt og styrke likviditeten som mange småbedrifter, forteller han til NETT NO.
Han viser til at bedrifter som Sjøbua-restauranten, gjerne ikke er de som skaper de største verdiene for aksjonærer – men likevel er viktige for sysselsettinga.
– Vi mener at slike bedrifter har en kjempeverdi, og at de bør inkluderes i begrepet som regjeringa bruker om «levedyktige bedrifter», som det er verdt å støtte, legger han til.

– Er redd mange kommer til å gi opp

Dagenborg forteller at rundt 8000 bedrifter i fjor benyttet seg av muligheten til å styrke likviditeten, ved hjelp av penger som var satt av til arbeidsgiveravgift og moms.
Blant disse var mange nystarta bedrifter – som ikke hadde rukket å bygge opp noen krisebuffer.
– Problemet vi ser nå er at skatteetaten begynner å rigge seg for å kreve inn disse pengene igjen. Det er ofte bedrifter som har ligget nede med brukket rygg. Da kan veien fram til lønnsom drift bli så lang, at vi er redd mange kommer til å gi opp, sier Dagenborg.

Les også:


Synspunkt:




Å redusere det samla skatte- og avgiftstrykket, ved å kutte arbeidsgiveravgift for en periode, eller droppe momskrav, vil ha en umiddelbar effekt og styrke likviditeten som mange småbedrifter

Publisert: 27.01.2021 16:02

Sist oppdatert: 10.02.2021 15:13