Haap om krisehjelp for nyetablerte fullwidth
FÅR IKKE HJELP: Hege og Helge Breivik Farstad ved Sjøbua-restauranten i Ålesund er ramma av tiltakene som følge av pandemien, men har vært nødt til å klare seg uten krisestøtte. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Håp om krisehjelp for nyetablerte

Over helga kan Stortinget gi grønt lys til ei ordning som kan treffe bedrifter som Sjøbua i Ålesund - som har falt mellom alle stoler i krisestøtta.

Marius Rosbach
19.02.2021

NETT.NO omtalte i januar situasjonen for Sjøbua i Ålesund, som har falt mellom alle stoler når det kommer til krisestøtte som følge av koronapandemien.

Som nyetablerte har restauranten ikke krav på såkalt kontantstøtte, og andre ordninger som lønnstilskudd, var heller ikke aktuelt.

Situasjonen er i stor grad den samme for driverne Hege og Helge Breivik Farstad, men tirsdag skal Stortinget ta stilling til et forslag som skal treffe bedrifter som har falt utenfor dagens støtteordninger.

– Det er opprettet flere kompensasjons- og støtteordninger for å hjelpe de hardt rammede bedriftene gjennom krisen. Regjeringen har blant annet foreslått en bevilgning på ytterligere én milliard kroner til kommuner for å avhjelpe situasjonen for bedrifter som rammet av lokale eller nasjonale smitteverntiltak og nedstenginger. Ordningen skal også fungere som en ventil for bedrifter som ikke i tilstrekkelig grad omfattes av, eller faller utenfor den generelle kompensasjonsordningen, opplyser statssekretær Raymond Robertsen i kommunal- og moderniseringsdepartementet til NETT NO.

Ordningen legges til kommunene fordi det blir antatt at de kjenner det lokale næringslivet best.

En halv milliard i første omgang
I første omgang er det foreslått at 500 millioner kroner fordeles til kommuner med arbeidsledighet over landsgjennomsnittet, og kommuner som har gjort nedstengninger som følge av den muterte varianten av viruset.

Ålesund kommune er ikke blant disse og må dermed belage seg på å vente lengre før det blir tilgjengelige midler.

– Vi vil følge nøye med på utviklingen av smittesituasjonen og det lokale næringslivets behov for kompensasjonsmidler, slik at de resterende 500 millioner kroner kan fordeles på et senere tidspunkt, forteller statssekretæren.

Etter det NETT NO forstår kan en slik ventilordning også bli utvida, fordi opposisjonen på Stortinget har sikra flertall for en søknadsbasert ordning.

– Litt flere bestillinger
Helge Breivik Farstad ved Sjøbua forteller at de tapte flere hundretusen kroner i januar, selv om de holdt åpent. I februar ser situasjonen noe bedre ut.

– Det er kommet litt flere bestillinger, så fra neste uke holder vi også åpent onsdager, forteller han til NETT NO.

Spisestedet har lagt om slik at det er mulig å bestille take away, men fortsatt driver de på «sparebluss» for å holde kostnadene nede. Noen støtte har de ikke mottatt så langt, men han forteller at de har hatt en positiv dialog med næringssjefen i kommunen om mulighetene for støtte fra næringsfondet.

Søker restaurantsjef
Selv om situasjonen er vanskelig påpeker Breivik Farstad at de ikke har til hensikt å gi opp. Nå søker de etter en restaurantsjef og krysser fingrene for at det blir lettere å drive utover våren og sommeren.

– Om det blir en ny sommer som i fjor, så trenger vi noen til å drifte stedet sammen med oss, forteller han.

Les også: Faller mellom alle stoler – ber fortvilt om hjelp

Kan søke om opplæring av tilsette i ti bransjar

Listhaug: – Helt avhengige av folk som tør å satse sparepengene

Solberg om krisepakkekaos: – Skulle gjerne hatt ein annan prosess

Publisert: 19.02.2021 05:55

Sist oppdatert: 19.02.2021 19:36