Investerer tross toeffere konkurranse
INVESTERER: Normarinekonsernet har investert 15-20 millioner i gjøre fryseterminalen ved Skutviksneset mer effektiv og miljøvennlig. Til høyre daglig leder Endre Riksheim, til venstre daglig leder og medeier Bjørn Fladmark i Normarine.
Nytt

Investerer tross tøffere konkurranse

Tøff konkurranse blir tøffere for fiskeindustri og fiskeeksportører. Men investeringsviljen er ikke knekket.

11.11.2017

Driftsmarginen for fiskeindustrien gikk ned fra 2,5 prosent i 2015 til 0,6 prosent i 2016, viser den ferske konjunkturrapporten fra Sparebank 1 SMN, som ser på utviklingen i næringslivet i Møre og Romsdal og trønder-fylkene. (Driftsmarginen er driftsresultatet i prosent av driftsinntektene).

Olav Øvrelid i Sparebank1 SMN, som har gjort analysen av fiskeindustrien, sier han venter fortsatt tøff konkurranse i bransjen.

Grunnen er enkel, i fangstleddet er det streng reguleringa av hvem som kan komme inn, i tillegg til kvotene setter et tak på hvor mye fisk som kan fiskes.

På landsiden er det fri etablering.

- Dermed vil det fortsatt være hard konkurranse, sier han.

Investerer i Ålesund
Til tross for nedgangen i driftsmarginen fra 2015 til 2016 og den harde konkurransen mener Øvrelid det likevel er optimisme og investeringsviljen i bransjen.

- Her er optimisme også i industrileddet, sier han.

Det er Bjørn Fladmark i Normarin-konsernet et godt eksempel på. Normarin er en rendyrket fiskeeksportør, mens datterselskapet Sunnmøre Fiskeindustri driver fryseterminal.

Sunnmøre Fiskeindustri har nylig investert 15-20 millioner kroner i fryseterminalen sin ved Steinvågneset i Ålesund.

Investeringene omfatter fornyelse av fryselager og ny og mer miljøvennlig fryseteknologi - som også gir mer effektiv drift.

Tror det blir tøffere
Bjørn Fladmark kjenner seg igjen i bankens analyse.

- Konkurransen er ikke bare blitt hardere, men vil kunne bli enda mer tilspisset fremover, sier han.

Han ser strategiske endringer både blant fiskeindustribedrifter og fiskeeksportører. Fiskebåtrederier, med Nordic Wildfish som eksempel, blir selv eksportører. Kapitalsterke laksebedrifter, som Lerøy Seafood, har overtatt fiskebåtrederiet Havfisk.

(Les 2016-resultatene til de største fisketradingselskapene ved å klikke på lenken i slutten av artikkelen)

Hvorvidt dette gagner fiskersiden og den totale verdiskapingen er usikkert. Det fører uansett til at et mindre fangstvolum omsettes gjennom frittstående aktører, og at dynamikken i fiskesalgslagene sine auksjoner allerede er blitt redusert. Det vil fortsatt være rom for frittstående aktører, men konkurransen er stor og på lengre sikt kan antallet bli redusert, mener Fladmark.

Han tror også etterspørselen etter fryseterminaler vil variere uavhengig av strukturen fiskeindustrien og blant fiskeeksportører.


Publisert: 11.11.2017 06:00

Sist oppdatert: 13.03.2023 15:50