Inviterer til samarbeid Moa Sentrum
ÅLESUND-DEBATT: Fra v: Trine Klemetsen, Bypatrioten, Anne Mari Rødal Kleppe, senterleder Amfi Moa og Anne Nerbøvik, eiendomssjef Amfi Moa. 
Nytt

Inviterer til samarbeid Moa-Sentrum

Ålesund trenger indremedisin for å få Moa og sentrum til å stå samlet, sier Bypatriotleder Trine Klemetsen. Hele kommunen tjener på Moa-veksten, mener senterleder Anne Mari Rødal Kleppe.

Kristin Vidhammer
21.04.2017
Bidrar utviklingen av Moa til en boost eller en brems for Ålesund sentrum?
Trine Klemetsen i Bypatrioten, senterleder Anne Mari Rødal Kleppe ved Amfi Moa og eiendomssjef Anne Nerbøvik ved Amfi Moa diskuterte temaet på et frokostseminar i regi av Næringsforeningen Ålesundregionen og I&M Kommunikasjon i Ålesund torsdag.
De har et felles mål om å bidra positivt til regionutvikling. Hvordan kan sentrum og Moa utfylle hverandre? Hva skal til for at flere fastboende og tilreisende også tar den siste mila til sentrum - og fra sentrum til Moa?

Investerer 1 milliard på Moa

I fjor hadde Amfi Moa ei omsetning på 2,85 milliarder kroner og 7,7 millioner besøkende. Senterleder Anne Mari Rødal Kleppe forventer fortsatt vekst og 8 millioner besøkende på Moa i år. Til sammen er der 1200-1400 ansatte, mange av disse er deltidsstillinger.
Mens det nå er 90.000 kvadratmeter fordelt på 170 butikker, parkering, kontor etc., er Amfi Moa i ferd med å utvide med ytterlig 36.000 m2. Butikk-delen åpner i november 2018 og da blir også broa som gjør at man kan gå tørrskodd mellom alle tre sentrene ferdig.
- Når alt er ferdig, i 2019/2020, blir det Norges største senter i areal. Vi er et regionsenter i Ålesund kommune, og jeg tror at det vi nå gjør, blir et pluss for hele regionen og også sentrum. Jeg tror mange også vil reise til byen og se på attraktive reisemål der, sa Rødal Kleppe under frokostseminaret.
Hun tror også at været i nordvest har bidratt til at Moa har blitt så populært.

Mer aktiviteter, underholdning og bespisning

I det nye bygget som er under oppføring, vil det bli kjøpesenter i to etasjer, en etasje med aktiviteter/underholding og to etasjer med kontorer på toppen. Der vil blant annet bli seks kinosaler og flere spisesteder.
- SF Kino skal stå ferdig i slutten av 2018. I resten av tredje etasje vil det også bli aktiviteter, men alt er ikke helt besluttet enda. Vi må tilby mer underholdning, aktiviteter og mer bespisning, sa eiendomssjef Anne Nerbøvik i Amfi Moa.
De har laget en film for å presentere både Moa, Ålesund og hele regionen utad.
- Vi jobber med salg av leieareal, og da jobber vi både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Moa og Ålesund er dessverre ikke verdens navle, og det er ikke bare å knipse for å få inn leietakere. Derfor har vi blant annet laget denne filmen for å presentere regionen, sa Nerbøvik.

- Moa bidrar positivt til hele kommunen

Nerbøvik og Rødal Kleppe sier at de ønsker å være et sterkt regionsenter for hele omlandet.
- Når Thon investerer 1 milliard kroner, blir vi satset på. Det er en fordel for hele Ålesund kommune, og det er også mange arbeidsplasser. Vi vil være en drager for hele kommunen ut i omlandet. Men vi må også skape opplevelser på Moa utover handel, blant annet med kino og flere spisesteder. Spennende møteplasser er viktig, og vi ser at kundene vil ha det. Det mener vi også er positivt for hele Ålesund kommune, sier Rødal Kleppe.
Les også:
Trine Klemetsen i Bypatrioten mener det er viktig å være tydelige på begrepene.
- Skal vi være en sterk region, må vi snakke om Ålesund by - og som inkluderer både sentrum og Moa. Vi trenger litt indremedisin for å klare å få sentrum og Moa til å stå samlet, men det er håpet at vi skal klare det, sier Klemetsen.

Bypatrioten jobber for en bedre by

Bypatrioten har nå 130 bedrifter som støttespillere fra hele regionen.
- Vi er ikke en medlemsbedrift, men vi jobber sammen om et felles mål om å styrke Ålesund og byen. Vår agenda er å bygge en bedre by. Vi tror på samarbeid, på tvers av interesser og meninger. Vi har engasjert oss ekstra i sentrum, det er fordi sentrum har trengt det. Jeg mener, og er veldig bestemt på, at man må ta utgangspunkt i å bygge et sterkt sentrum for å bygge en sterk region, sa Klemetsen.
Les også:
Ifølge Klemetsen mangler de dessverre tall og kunnskap på hvor mange kunder, kvadratmeter og omsetning som er totalt i sentrum.
- Det mangler felles database og innrapportering av omsetning i sentrum, dette fører blant annet til at det blir feil oppfatning og misforståelser i mange sammenhenger, sa hun.

- Bysentrum største senteret i regionen

Ifølge Klemetsen er Ålesund sentrum det største senteret i regionen, det største kommunikasjonsknutepunktet mellom Bergen og Trondheim og den største attraksjonen for tilreisende.
- Det er 295 virksomheter på gateplan. Der er 166 rene butikker, 27 frisører, 14 gallerier, 50 spisesteder og barer. Sentrum har 225.000 cruiseturister årlig, 340.000 gjestedøgn bare på hotellene og er også det kulturelle sentrumet, sa hun.
Klemetsen understreker at dersom Ålesund by skal tiltrekke seg flere utenfra, må man stå samlet og også markedsføre seg samlet utad.
- Det krever en type kunnskap og enighet om samarbeid. Det kan være en styrkeprøve. Det er viktig å få på plass definisjoner. Vi må ikke sette Moa og sentrum opp mot hverandre, sentrum er eneste urbane knutepunktet. Det er to fantastiske enkeltstående tilbud, men man må spille hverandre gode. Det nytter ikke å bli hverandre, sa Klemetsen.
- Moa er ikke en urban oase, men kanskje man prøver å tilegne seg dette. Moa er et kjøpesenter. Thon sier det selv, at det er viktig å tilføre aktivitet til sentrene. Men hva skal vi ha hvor? Hva skal vi ha i sentrum ? Er det riktig å legge kino til Moa og ikke på sørsida i sentrum? la hun til.

Sentrum er ikke et aksjeselskap

Ifølge Klemetsen, er Ålesund sentrum resultatet av det alle gjør det til.
- Ålesund sentrum er ikke et subjekt, aksjeselskap eller en privatperson, men er eid av huseiere, butikker, kulturarrangører. Derfor går også utviklingen fortere på Moa, sa hun.
- Vi ser at det er lettere for oss å markedsføre oss på Moa, der får vi omsetningstallene regelmessig, sa Rødal Kleppe.
- Det er viktig å se på hva Kristiansand eksempelvis har fått til. Jeg tror at dersom sentrum skal lykkes i framtida, trenger man flere boliger og folk til byen. Da får man større aktivitet. Det samme med en videregående skole i byen, sa Nerbøvik.
-Det handler om å profesjonalisere sentrum. Der er det mange enkeltstående aktører, og det er ikke bare å ta flertallsbeslutninger, for eksempel når det gjelder åpningstider. Bysentrum over hele landet har samme problem. I Kristiansand forplikter aktørene seg og de ligger langt foran. Men en slik tvang er ikke så enkelt i Ålesund, og vi har begynt i den frivillige enden. Så håper vi at man ser det positive av tiltakene, sa Klemetsen.

Markedsfører seg stort i omlandet

Kundeklubben til Amfi Moa, som har 42.500 medlemmer, er en viktig kanal for markedsføring, i tillegg til sosiale media. Amfi Moa har også egne magasin og DM og med et opplag på 70.000 som sendes til husstander i 31 kommuner fra Molde i nord til Lesja i øst og Stryn i sør.
- Vi er også interessert i å markedsføre kulturtiltak og andre aktører i sentrum gjennom vår kundeklubb etc., det har vi allerede gjort i mange år, et eksempel her er Momentium, sier Rødal Kleppe.
Når Thon investerer 1 milliard kroner, blir vi satset på. Det er en fordel for hele Ålesund kommune

Publisert: 21.04.2017 10:59

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:08