Kan aapne verdensmarked for simulatorsenteret
ALDER OG ENERGI: Slik ser Aspøya i Ålesund ut når du vil ha informasjon om alderssammensetning til befolkningen i de ulike delene av Aspøya og energiforbruket de samme stedene. Simuleringsprogrammet skal gjøre det lettere å visualiserer tilstanden i byen og simulere konsekvensen av ulike alternativer, blant annet ved plassering av veier og innføring av trafikkreguleringer. 
Nytt

Kan åpne verdensmarked for simulatorsenteret

I løpet av 12 måneder skal Offshore Simulator Centre-sjef Joel Mills ha klar en simuleringsmodell for kartlegging, overvåking og planlegging av Ålesund by. Målet er å selge simuleringsmodellen til byer over hele verden.

01.11.2018
Offshore Simulator Centre (OSC) tar teknologien fra simuleringsprogram for offshorenæringen inn i byplanleggingen.
Akkurat som simuleringsmodeller kan visualisere hvordan et skip oppfører seg i sjøen, kan de vise hvordan byer oppfører seg gjennom døgnet og over lengre tidsperioder.
Basert på historiske data og overvåkingsdata i nåtid kan byplanleggere og politikere simulerer hva som skjer fremover i tid.
Hva ville blitt effekten om tunnelene mellom Ålesund og Valderøya ble helt stengt for utbedring bare mellom klokken 24 og 04 i stedet for kolonnekjøring mellom 20 og 06? Det kan et simuleringsprogram gi en god pekepinn på, for eksempel, i følge Mills.

Langt fremme

I dag ble det kjent av nye Ålesund kommune er blitt en del av FNs "Smart City"- samarbeid, et nettverk for byutvikling.

Mills var nyleg i Wien og presenteret kvar OSC kan bidra med i et slik samarbeid. Han ble forbauset på OSCs vegne når det gjelder muligheten til å ta i bruk systemene OSC har utviklet for offshorebransjen inn i byplanlegging.
- Vi har i prinsippet kommet mye lenger enn jeg hadde forventninger om, sier han.
Simuleringsteknologien, medregnet muligheten til å visualisere resultatene vil være en "gamechanger" i byplanlegging, i følge Mills.

Eksportprodukt

Etter Mills vurdering er Ålesund akkurat passe stor til å brukes som pilotby for utviklingen av et simuleringsprogram for byplanlegging. Suksess kan åpne er verdensmarked som er større enn offshoremarkedet.
- Finner vi en god løsning så selger vi den til andre byer. Markedet for byer er større enn for offshore, sier Mills.

En suksess med simuleringsprogrammet blir ikke bare et pluss for OSC, men for hele simuleringsmiljøet i Ålesund, for samarbeidspartneren ÅKP og hele kommunen mener Mills.

Flusst med data

OSC sin modell for byplanlegging er basert på at kundene stiller med data, OSC stiller med systemet for å kunne visualisere det dataene forteller.
FN sitt Smart City-samarbeid opererer med en mengde data for å kartlegge tilstanden i en by, fra folketal, utdanningsnivå, sysselsatte og andre sosiale forhold, til trafikktall, energiforbruk og forurensing.
Modellen er lange slik at den kan brukes med utgangspunkt i de datene som finnes, og suppleres etterhvert om det innhentes flere data.

Publisert: 01.11.2018 16:22

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:27