Kapra storkontrakt med Soelvtrans
SEILER OVER HELE VERDEN: Uansett hvor Sølvtrans sine båter befinner seg, som Ronja Storm her i Tasmania, har Roar Pedersen (innfelt) og kollegaene i Ålesund Data ansvaret for at datasikkerheten er på topp.
Nytt

Kapra storkontrakt med Sølvtrans

Tross opp- og nedturer, ble 2020 et nytt år med rekordhøye inntekter for Ålesund Data. Nå har de signert en av sine største avtaler. 

Marius Rosbach
05.01.2021

Ålesund Data har lagt bak seg noen år med kraftig vekst, og starter 2021 med å annonsere en ny storkontrakt med brønnbåtrederiet Sølvtrans.

Partene har inngått en femårs-avtale som gjør at Ålesund Data skal ta seg av datasikkerheten både ved kontorene på land og alle fartøyene. Arbeidet utgjør mellom sju og ti millioner kroner i inntekter.

Daglig leder Roar Pedersen i Ålesund Data er naturlig nok fornøyd med å ha signert kontrakten, som er blant de største it-selskapet har sikret seg noen gang.

Nytt rekordår i 2019
Ålesund Data har økt omsetninga med mer enn 50 prosent de siste fem åra. Regnskapet for 2020 er ikke klart ennå, men Pedersen forteller til NETT NO at de ender om lag likt som året i forveien.

Og 2019 var et rekordår med 32 millioner i omsetning og 2,9 millioner i overskudd før skatt.

– Basert på situasjonen er vi fornøyd. Det har vært et innholdsrikt år med opp- og nedturer, men det endte greit, forteller han.

Selskapet som har vært i bransjen siden 1999, har nå rundt 20 ansatte i Ålesund og Polen. Einar Lars Nyvoll og Roar Molnes Pedersen eier henholdsvis 51 og 49 prosent av aksjene.

Nye krav til datasikkerhet
Ålesund Data og Sølvtrans har allerede samarbeidet i rundt 20 år, men rederiet ser behovet for å skalere opp sikkerheten.

– Sølvtrans sine brønnbåter jobber rundt om i hele verden og opererer innen en bransje der teknologi og gode systemer er viktige komponenter. Da er det svært viktig for oss å beskytte oss på best mulig måte. Dette er også viktig i forhold til de nye kravene til datasikkerhet for skip som trer i kraft i 2021, uttaler kommunikasjonssjef Harald T. Nesvik i rederiet i en pressemelding.

Fra 2021 ble nemlig cybersikkerhet et ISM-krav. Det skal være med i rederiets sikkerhetsstyringssystem og håndteres på lik linje som andre risikoer om bord.

Flere utsatt for dataangrep
Datasikkerhet er blitt et stadig mer aktuelt tema, og rammer norske bedrifter oftere. Pedersen er glad for å se at Sølvtrans-rederiet tar datasikkerhet på alvor, og er trygg på at deres løsning skal sikre rederiet.

– Dette er en all inclusive-avtale som både inneholder moderne skyløsninger som gjør dataene tilgjengelig verden over på en trygg måte, samt tilknytning til vår døgnbemannede alarmsentral som automatisk varsler om og tar grep om potensielle trusler og dataangrep, forklarer han.

I løpet av det siste året er det offentlig kjent at store selskap som Vard og Hurtigruten er utsatt for angrep, og trolig er det betydelige mørketall. Politiet bekreftet før jul til NETT NO at angrepet mot Vard fortsatt er under etterforskning.

Les også: Omfattande dataangrep mot Hurtigruten

Datakriminalitet: - Altfor mange står ikke fram

Vard-angrepet: Samarbeider med politiet i utlandet

Heimekontor aukar risiko for svindel

– Det handler om mennesker, teknologi og gode prosesser


Det har vært et innholdsrikt år med opp- og nedturer, men det endte greit

Publisert: 05.01.2021 10:01

Sist oppdatert: 14.06.2021 14:08

Mer om