Lodde
ENGANGSGYTER: Lodda i Barentshavet er engangsgyter. Det betyr at ho dør like etter gyting. Foto: Leif Nøttestad / Havforskningsinstituttet
Nytt

Klart for nytt loddefiske

Det blir loddefiske i 2022 etter stopp i fire år. Fiskebåt hadde håpet på større kvoter.

13.10.2021

- Vi er glade for at det går i rett veg etter flere år med stans i dette fisket, men med bakgrunn i observasjonene fiskerne har gjort i Barentshavet og et redusert beitepress fra en nedjustert torskebestand, hadde vi forventet en høyere loddekvote enn 70 000 tonn.

Det sier adm. dir. Audun Maråk i interesseorganisasjonen Fiskebåt etter at ICES (International Council for the Exploration of the Sea) anbefaler i henhold til den vedtatte norsk-russiske høstingsregelen en kvote på 70 000 tonn lodde i 2022.

Av kvoten på 70 000 tonn er fordelingen at Norge får 60 prosent, mens resten går til Russland.

Stor gytebestand
I en pressemelding fra Fiskebåt blir det vist til at det årlige økosystemtoktet er gjennomført med en relativt god dekning. Toktresultatet estimerer en loddebestand på nær fire millioner tonn, der om lag 36 prosent (1,4 millioner tonn) estimeres til å være modnende lodde som kan bidra til gytebestanden i 2022.

- Den sterke 2020 årsklassen har hatt relativt dårlig vekst og en stor del er derfor ikke stor nok til å bidra til gytebestanden neste år. Toktet viser også en god 2021 årsklasse.

I bestandsmodellen benyttes den modnende andelen til å predikere størrelsen på gytebestanden 1. april 2022. I disse beregningene predikeres det at torsk vil spise ca 570 000 tonn lodde som en del av den naturlige dødeligheten. Med et fiske på 70 000 tonn er det estimert at gytebestanden 1. april vil være 424 000 tonn med en sikkerhet på 95 prosent at den vil være over 200 000 tonn, sier ressursforsker i Fiskebåt Gjert Dingsør.

Dette er lovende for utviklingen til loddebestanden
Georg Skaret

Forhandlinger med Russland
Dingsør viser til at kvoterådet, som ble betydelig lavere enn forventet, viser at det er på høy tid at det kommer en ny forvaltningsmodell, noe Fiskebåt har vært en pådriver for å få på plass. Den nye modellen vil bli evaluert i 2022.

Fiskebåt forventer at forvaltning av lodde får mye fokus i forhandlingene med Russland som pågår denne uken.

Godt med toåringer
Georg Skaret, bestandsansvarlig for lodde i Havforskingsinstituttet opplyser at fisket av barentshavslodde skjer på modnende lodde som vandrer inn til kysten om vinteren for å gyte. I år ble det målt mer modnende lodde i Barentshavet enn de siste åra, og det er særlig toåringene som er tallrike.

På hjemmesiden til instituttet opplyser han at det ikke har vært målt slike mengder av toåringer siden 1991.

– Tallet på ettåringer målt i år er også over langtidsgjennomsnittet, noe som betyr at vi har to år på rad med god rekruttering for lodde i Barentshavet. Dette er lovende for utviklingen til loddebestanden, sier Skaret.

Publisert: 13.10.2021 12:29

Sist oppdatert: 13.10.2021 12:56