Møre Codfish
ELLINGSØY: Familieselskapet Gustav Stokke ble etablert i 1926, og i dag er det Nils Helge Aarseth og barna Kjetil Tennfjord Aarseth og Susanne Tennfjord Aarseth som eier selskapet. Her er salting av klippfisk. 
Nytt

Klippfiskeksportør med gode marginer

Gustav Stokke-konsernet med sterkt år også i fjor. 

Kristin Vidhammer
04.07.2018
Gustav Stokke er morselskap i et konsern som består av produksjonsselskapet Gustav Stokke as (Ellingsøy), produksjonsselskapet Veidholmen Fisk (Smøla) og eksport- og produksjonsselskapet AS Møre Codfish Comp AS (Ellingsøy og Bud).
I fjor fikk konsernet samlede driftsinntekter på 668 millioner kroner og et resultat før skatt på 34 millioner kroner. Konsernet økte dermed både omsetninga og resultatet i fjor (se tabell).
Netto kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter utgjorde i fjor 44 millioner kroner, mot 24 året før.
I fjor inntektsførte de også en salgsgevinst ved salg av datterselskapet Notholmen på nærmere 14 millioner kroner, men samtidig gjorde de en nedskriving av finansielle instrumenter på 18 millioner kroner.

Ganske stabile markedsforhold i fjor

Konsernets totale produksjon og eksport utgjorde i fjor ca. 13.500 tonn klippfisk.
Styret skriver i årsmeldinga for 2017 at driftsåret har vært preget av god etterspørsel av kvitfisk, noe som har medført en kamp om råstoffet. Svært mye fisk sendes ubearbeidet ut av landet, noe som også forsterkes av ei svak krone.
- Dette har medført økt råstoffkostnad og lavere marginer. God likviditet og god lagerkapasitet gjorde det imidlertid mulig å kjøpe inn råstoff på ganske gunstige tidspunkt, dette har vært helt avgjørende for å sikre tilfredsstillende marginer, skriver de i årsmeldinga.
Markedsforholdene på de fleste markedene har vært ganske stabile i 2017.
- Totaleksporten av klippfisk fra Norge har økt i 2017, noe som er positivt for næringa, skriver de videre i årsmeldinga.
De vurderer framtidsutsiktene for konsernet som gode.

Store både i Portugal og Brasil

Generelt har det vært rekordhøy klippfiskeksport siste tre-fire årene. Særlig 2014 var et rekordår for Gustav Stokke-konsernet, da de fikk et resultat før skatt på 45 millioner kroner. Les også:
I fjor økte konsernet omsetninga til Sentral- og Sør Amerika betydelig, mens salget til Portugal og Europa forøvrig gikk noe ned. Salget til Portugal & Europa utgjorde 56 prosent av omsetninga i fjor, mens 36 prosent av omsetninga gikk til Sentral- og Sør-Amerika. Resten fordelte seg på salg til Afrika og Norge.

Solid konsern

Møre Codfish Comp selger i all hovedsak produkt som hel fisk. Klippfisk er normalt pakket i trekasser eller kartonger som varierer fra 9 kg til 50 kg, men de tilbyr også porsjonspakninger.
Konsernet har en solid balanse og en bokført egenkapital 246 millioner kroner, tilsvarende en egenkapitalandel på 78 prosent.
Det var 87 årsverk i konsernet i fjor.

Publisert: 04.07.2018 09:33

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:23