Lakseeksport rammes av virusutbrudd
RAMMET: Botholf Stolt-Nielsen (innfelt) i Ocean Supreme i Ålesund merker konsekvensene for flytrafikken som følge av virusutbruddet. 
Nytt

Lakseeksport rammes av virusutbrudd

Flere kunder reduserer ordrene hos Ocean Supreme i Ålesund.

Marius Rosbach
03.02.2020
Lakseeksporten er blant handelen som rammes av coronaviruset. Allerede før helga meldte at flyfraktforsendelsene av fersk laks stupte. Også eksportører av kongekrabbe i nord har fått trøbbel på grunn av dn reduserte flytrafikken, opplyser Råfisklaget mandag.
Ocean Supreme i Ålesund driver eksport av laks med fly blant annet annet til det asiatiske markedet.
– Vi eksporterer fremdeles ikke noe til Kina og etterspørselen i omkringliggende områder er også svakere enn normalt, opplyser administrerende direktør Botholf Stolt-Nielsen til NETT NO mandag.

Holder seg hjemme

I løpet av helga hadde han flere kunder som ville redusere ordrer. Stolt Nielsen mener likevel det er lurt å stanse flytrafikken til Kina, for å senke risikoen for at viruset spres.
Han forteller at fersk norsk laks omsettes i hurtigmatsegmentet, men at kineserne ikke oppsøker spisesteder fordi myndighetene har bedt folk holde seg hjemme. Mer laks vil nå gå til Europa og USA, ifølge Stolt-Nielsen.

Eksportør om flybåren laks

:
Myndighetene i Kina har lovet å pumpe inn rundt 1600 milliarder kroner i økonomien som følge av virusutbruddet. Likevel falt kinesiske børser tungt mandag, etter å ha vært stengt for feiring av kinesisk nyttår.
Ifølge den siste oppdateringen fra Verdens Helseorganisasjon søndag er 304 mennesker døde i Kina etter å ha blitt smittet av coronaviruset. Det første dødsfallet utenfor Kina er også rapportert fra Filippinene.

Fraråder reiser til Hubei-provinsen

Gjeldende reiseråd er at UD fraråder reiser til Hubei-provinsen som ikke er strengt nødvendige.
- Vi oppfordrer norske borgere i Kina til å registrere seg på og ta kontakt med den norske ambassaden i Beijing eller UDs operative senter dersom man har behov for konsulær bistand, uttaler utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.
For å være oppdatert på situasjonen med coronaviruset har norske helsemyndigheter kontinuerlig kontakt med sitt internasjonale nettverk, og følger situasjonen tett med faglige fora og varslingssystemer.
Ifølge en forskriftsendring som trådte i kraft før helga, skal helsetjenesten melde eventuelle tilfeller av coronaviruset i Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Les også:


Les også:


Publisert: 03.02.2020 18:02

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:51