Mener Listhaug skaper unoedvendig frykt
UENIGE: Aas Mek. Verksted-sjef Bjørn Magne Aas og Frp-politikar Sylvi Listhaug er uenige i om utenlandske verftsarbeidere bør bo på karantenehotell, når bedriften har et opplegg som er strengere enn krava fra myndighetene. 
Nytt

Mener Listhaug skaper «unødvendig frykt»

Verftssjef reagerer på Frp-politikerens omtale av kontrollen med utenlandske arbeidere. – Dette gjelder langt mer enn verfta, svarer Listhaug.

Marius Rosbach
13.01.2021

I løpet av de siste dagene har Frp-politiker Sylvi Listhaug kritisert manglende smittevernkontroll med arbeidere som kommer til Norge fra utlandet.

I et spørsmål til helseministeren skriver hun blant annet de har fått tilbakemeldinger om at det er «liten eller ingen kontroll på om de som kommer til Norge tester seg, eller om de følger opp kravene om karantene».

Stortingspolitikeren viser også til at 25 «friske» arbeidere har testet positivt på korona etter ankomst til Vestnes kommune. I ettertid har flere avlagt positive prøver og seinest onsdag melder Vestnes kommune om 11 nye smitta verftsarbeidere.

– Blir grundig fulgt opp
Vard og Aas Mek. Verksted er de to største verftsarbeidsgiverne i kommunen. Ingen av dem mener beskrivelsen fra Listhaug treffer innsatsen de gjør med smittevern.

Les også: Vard vil ikkje ha karantenehotell

– Vi mener på at dette ikke er helt riktig framstilt og vil skape unødvendig frykt blant ansatte og innbyggere. Utenlandsk arbeidskraft som kommer til verft i Vestnes, blir grundig fulgt opp av verft og kommune. Kravene er mye strengere enn det regjeringen har lagt opp til, forteller daglig leder Bjørn Magne Aas ved Aas Mek. Verksted til NETT NO.

Han mener verftet gjør alt de kan for å hindre smitte, både på bedriften og til lokalsamfunnet. I tillegg til tester før avreise og ved ankomst, tester verftet arbeiderne sine ytterligere på dag nummer seks i karantenetiden, før det er aktuelt å komme i arbeid.

Verftet vil ikke ha karantenehotell
Listhaug har foreslått at alle arbeidere bør oppholde seg i karantenehotell når de kommer til landet. Aas-sjefen påpeker at de ikke ønsker å en slik ordning.

– Karantenehotell er sikkert en god løsning om man ikke har nødvendige fasiliteter selv. Vi har tilegnet hus og brakkerigger til akkurat dette formålet som oppfyller alle karantenekravene, slik at vi får bedre oversikt og kontroll på alle, påpeker verftssjefen.

Han viser til at det blant annet er lov for beboere på karantenehotell å ta seg en tur ut, og for eksempel gå på butikken.

– Våre arbeidere som er i karantene, får tilkjørt mat og andre ting de trenger. Ingen av dem forlater boligen under karantene og eventuelt isolasjonstid, legger Aas til.

Har fått bekymringsmeldinger
Sylvi Listhaug skriver i en e-post til NETT NO at utspillet ikke er ment som en anklage verken mot verft eller enkeltbedrifter. Men hun påpeker at de har fått informasjon om at folk er bekymret – også i Vestnes.

– Frykten for dette er høyst reell der ute. I mange områder vet vi at det knapt er smitte utover det som er importert. Det betyr at resten av befolkningen og næringslivet kan måtte betale en pris for at regjeringen ikke har godt nok kontroll på dette, påpeker hun.

Listhaug legger til at det er «utrolig bra» at verftene er sitt ansvar bevisst, og har en strengere praksis. Og hun er ikke i tvil om at de fleste ønsker å følge reglene.

– Dessverre er det likevel slik at noen jukser, enten med papirene om obligatorisk negativ test fra hjemlandet, at de ikke tar den obligatoriske testen på grensen eller overholder 10 dagers karantene. Disse utgjør potensielt en stor smittefare for resten av oss. Vi hører eksempelvis mange historier om utenlandske arbeidere som bryter karantenereglene uten at dette blir fulgt opp, opplyser hun.

Mange dropper test ved ankomst
På spørsmål om Frp-politikeren vil nyansere uttalelsen, svarer hun at «dette handler om langt mer enn verfta».

– Det handler om importsmitte og det faktum at tusenvis av personer har kommet til Norge uten at det er kontroll på testing og om reglene overholdes. Det er ikke akseptabelt at det ikke er kontroll på grensene samtidig som vi som bor i dette landet underlegges svært strenge restriksjoner, fortsetter hun.

Listhaug viser også til de siste dagers nyhetsmeldinger om at mange lar være å teste seg ved ankomst til Gardermoen. Det er et krav om at alle skal teste seg etter at de kommer til Norge, men det må ikke gjøres på flyplassen.

Frp-politikeren mener det ikke er godt nok at det ikke er noen kontroll med om de obligatoriske testene blir gjennomført.

Vil ha karantenehotell for alle
Trass i at verfta har strengere regler enn myndighetene krever, mener Listhaug også verftsarbeidere som kommer til Norge bør innlosjeres på karantenehotell.

– Ja, vi mener i utgangspunktet det skal gjelde for alle som skal oppholde seg i Norge over tid. Jo raskere vi får kontroll på smitten jo raskere kan alle komme tilbake til en mer normal hverdag, og næringslivet fungere mer som normalt. Det er viktig for at mange bedrifter skal overleve, skriver hun.

Les også: Vard vil ikkje ha karantenehotell

Kommunikasjonen svikta under smitteutbrot

Aas Mek slapp med to dagar stenging

Sula: – Vi hadde håpt det skulle vere færre smitta

Får dekka 800-1000 kroner dagen per tilsett


Utenlandsk arbeidskraft som kommer til verft i Vestnes, blir grundig fulgt opp av verft og kommune. Kravene er mye strengere enn det regjeringen har lagt opp til

Publisert: 13.01.2021 16:28

Sist oppdatert: 14.10.2021 08:37