Fridtjof Nansen svalbard
SVALBARD: MS Fridtjof Nansen får Longyearbyen som hjemmehavn. Foto: Oclin/Hurtigruten Expeditions
Nytt

MS Fridtjof Nansen døpt på Svalbard

Det Kleven-bygde ekspedisjonscruiseskipet får Svalbard som hjemmehavn.

16.09.2021

Med en isklump blei Hurtigruten Expeditions’ norskbygde hybridskip MS Fridtjof Nansen døpt under en folkefest på Svalbard tirsdag. Det Kleven-bygde hybridskipet er det første cruiseskipet som som får Longyearbyen som hjemmehavn.

- Med korona, har verden på mange måter hatt en ufrivillig pause. For reiselivet har denne pausen vært ekstra hard. Mange av dere som er her i dag jobber i reiselivet, og har fått kjenne dette på kroppen. Nettopp derfor er jeg utrolig glad for at vi er akkurat her – akkurat i dag. Der Richard With startet alt i 1896. Der vi sammen skal bygge fremtidens reiseliv for hele Svalbard. Der suksess ikke måles i volum, men i lokal verdiskaping, sa konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten Group under dåpen.

Hearts in the ice
I en pressemelding opplyser Hurtigruten at lokalbefolkningen – og seere fra hele verden som fulgte direktesendingen fra Longyearbyen – fikk se en skipsdåp utenom det vanlige:

  • Den tradisjonelle gaven til gudmødrene var byttet ut med en felles gave til lokale prosjekter fra MS Fridtjof Nansens gudmødre Sunniva Sørby og Hilde Fålun Strøms prosjekt «Hearts in the Ice» og Hurtigruten Foundation.
  • Den tradisjonsrike knusingen av en champagneflaske var byttet ut med en isklump. Gudmødrene fortsatte dermed Hurtigruten Expeditions’ tradisjon med å bruke et dåpsritual oppfunnet av Roald Amundsen . Under den høytidelige dåpen siterte de også Amundsens ord fra dåpen av polarskuta Maud i 1917 da de knuste isen mot baugen på hybridskipet MS Fridtjof Nansen:

    «Det er ikke min akt å håne den edle drue. Men allerede nå skal du få føle litt av ditt rette element. For isen er du bygget, og i isen skal du tilbringe din beste tid, og der skal du løse din oppgave.»
Dåp Svalbard
DÅP: Hilde Fålun Strøm og Sunniva Sørby (til høyre) fikk æren av å døpe MS Fridtjof Nansen i Longyearbyen tirsdag. Fra venstre: Kaptein Bent Ivar Gangdal, kaptein Svein Rune Strømnes, administrerende direktør Asta Lassesen i Hurtigruten Expeditions, konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten Group og administrerende direktør Per Brochmann i Hurtigruten Svalbard (i rød jakke). Foto: ESPEN MILLS/Hurtigruten Expeditions

Svalbard-registrert
Hurtigruten Expeditions har registrert MS Fridtjof Nansen på Svalbard. Skipet blir dermed det første cruiseskipet noensinne med Longyearbyen som hjemmehavn.

- Ved å oppkalle skipet etter Fridtjof Nansen, og døpe skipet her på Svalbard, hyller vi hans innsats som både polfarer og vitenskapsmann. Vi vil også vise hvor viktige våre lange bånd til Svalbard og lokalsamfunnet her er for oss. Dette skipet vil seile fra Arktis i nord og til Antarktis i sør, men Svalbard vil alltid være hjemme, sier administrerende direktør Asta Lassesen i Hurtigruten Expeditions, i pressemeldingen.

Publisert: 16.09.2021 12:43

Sist oppdatert: 16.09.2021 12:56

Mer om