Monica Moldvær skjermdump fra Høyres landsmøte 2022
IKKE FLERTALL: Fylkesleder Monica Molvær i Møre og Romsdal Høyre vil ha konsekvensanalyser av hvordan havvindutbygging og elektrifisering av sokkelen påvirker fiskebestandene. Skjermfoto fra landdmøtedebatten.
Nytt

Nederlag for Møre og Romsdal Høyre

Tapte avstemming om havvind-krav. Hide framsnakka næringslivet.

02.04.2022

Møre og Romsdal Høyre vant ikke fram på Høyres landsmøte i dag.

I forbindelsen med debatten om vilkårene for å elektrifisere oljeinstallasjonene til havs ville fylkespartiet ha et vedtak som tar mer hensyn til fiskeressursene ved utbygging av vindkraft til havs og elektrifiseringen av oljeanlegg på sokkelen, men fikk ikke landsmøteflertallet med seg.

Dette var hovedforslaget fra Møre og Romsdal Høyre:

"Elektrifisering av sokkelen må likevel vurderes og det må konsekvensutredes individuelt fra felt til felt, og er betinget av rikelig tilgang på kraft. Det må gjennomføres konsekvensanalyser som ser på hvordan dette vil kunne påvirke andre næringer, som fiskeri, reiseliv og mineralutvinning. Det må tas hensyn til at både kabler og havvind vil kunne påvirke naturen, fiskebestanden og viktige gyteområder."

Dette var det subsidiære forslaget:

"Vurdere elektrifisering av sokkelen fra felt til felt, og mener det er betinget av rikelig tilgang på kraft og at det tas hensyn til naturen og fiskebestanden."

Dette er forslaget som ble vedtatt:

"Elektrifisering av sokkelen må likevel vurderes fra felt til felt, og er betinget at rikelig tilgang på kraft. Det bør gjennomføres utan at nettleien øker for norske husholdninger. Elektrifiseringsprosjeketet må også bli sett i sammenheng med fremtidige havvindområder, for å se om kablene kan brukes til å forsere utbyggingen av fremtidige havvindprosjekter."

Inge j
SANDE: Inge-Jonny Hide frå Sande under landsmøtet. Foto: Privat

Framsnakka næringslivet
Under landsmøtet tok Inge-Jonny Hide frå Sande opp samspelet mellom næringsliv og gode offentlege tenester.

- Vi har eit variert og blomstrande næringsliv og med nokre få steg kan eg spasere innom mange bedrifter og der møte grunderen og bedriftseigaren . Gjennom nøktern livsstil, hardt arbeid og ofte med hus og heim i pant vert det bygt opp mange livskraftige og internasjonale bedrifter, sa Hide, som er tildegare verftsdirektør på Myklebust.

- Pengar tent blir blitt lagt ned i nye investeringar, eller som buffer for å kunne stå i mot oljekrise, pandemi eller dagens konsekvensar av krigen i Ukraina. Og slik har næringslivet og landet vårt blitt bygt i lag med dyktige tilsette i samfunn med gode offentlege tenester og stadig betre infrastruktur. Med på laget har også patriotkapitalen sikra bygging av idrettsanlegg, kulturhus eller andre viktige prosjekt for fellesskapet.

Han åtvara mot alle som forsøker å splitte laget.

- Som lagar splid mellom arbeidar og bedriftseigar. Sett det private opp mot det offentlege, eller by mot land - eller vanlege folk mot resten. Som puttar samfunnsansvarlege bedriftseigarar opp i ein sekk med riking-stempel på, sa Hide som bad om at formuesskatten på arbeidande kapital vart fjerna.

Publisert: 02.04.2022 18:40

Sist oppdatert: 03.04.2022 12:24