Idar kreutzer IKKE GJENBRUK foto npk ntb 11
– VANSKELEG Å SPARE: – Det er mogleg at hushalda no er i ferd med å bruke opp reservane og derfor ser at ekstra pengar må gå til dei faste månadlege utgiftene, og at det blir vanskeleg å spare, seier administrerande direktør Idar Kreutzer i Finans Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB / NPK
Nytt

Nordmenn ser litt lysare på økonomien

Lysglimt i nytt barometer.

Marius Rosbach
14.02.2023
(NPK-NTB): Nordmenn har framleis historisk låg tru på økonomien framover. Men Finans Norges siste forventningsbarometer viser nokre lysglimt.

– Dei underliggjande indikatorane viser at det er færre som no er pessimistiske med tanke på både landets og eigen økonomi framover enn ved førre måling, seier administrerande direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Finans Norge er del av NHO og representerer finansnæringa i Noreg. Kvart kvartal lagar dei saman med Kantar eit forventningsbarometer som måler norske hushalds forventningar til sin eigen og økonomien i landet.

Trur ikkje det blir verre
Ved førre måling viste tala at det aldri tidlegare var målt lågare økonomisk framtidstru i Forventningsbarometerets historie, som går tilbake til 1992.

– Det at hovudindikatoren flatar ut og vi ser små rørsler opp i enkelte delindikatorar, tolkar vi der at folk har teke inn over seg alle dårlege nyheiter knytt til eigen og økonomien i landet. Inflasjon, høge energiprisar og auka rentekostnader har gjort økonomien strammare for mange, men ein trur i alle fall ikkje at det blir verre, seier Kreutzer.

Fortsatt flest pessimistar
Blant dei fleste inntektsgrupper er det no meir optimisme å spore, men hos dei som tener minst, har det ikkje komme noko oppsving.

Det er også framleis langt fleire økonomiske pessimistar enn optimistar i Noreg. Færre enn førre kvartal uttrykkjer no eit ønske om å nedbetale lån eller spare meir viss økonomien skulle bli betre.

– Det er mogleg at hushalda no er i ferd med å bruke opp reservane og derfor ser at ekstra pengar må gå til dei faste månadlege utgiftene, og at det blir vanskeleg å spare, seier Kreutzer.

Eldre meir positive
I aldersgruppa 60 pluss er auken i mengd som no har ei positiv økonomisk framtidstru større enn i dei andre aldersgruppene.

– Det kan ha samanheng med at dei eldste også er dei som har mest på bok og lågast lån og derfor ikkje kjenner effekten av dei hyppige renteaukane på lommeboka på same måte som dei yngre, seier Kreutzer.

(©NPK)

Publisert: 14.02.2023 13:14

Sist oppdatert: 14.02.2023 13:26

Mer om