1500 paa rekrutteringssamling
STARTER I UNGDOMSSKOLEN: Opplæringskontorene for havnæringene vil starte rekrutteringsarbeidet i ungdomskolen i stedet for å vente til elevene skal ha læreplass. Foto: Lerøy Havfisk
Nytt

Ny kampanje for å lokke unge til havet

Tre opplæringskontor går sammen for å rekruttere unge til jobber innen fiskeri, oppdrett, skipsfart og skipsbygging.

29.09.2021

Gjennom prosjektet Havspeilet samarbeider Opplæringskontoret for maritim opplæring, Opplæringskontoret for tekniske fag Sunnmøre og Marint Kompetansenter om å rekruttere unge inn i alle yrkene deres bransjer omfatter.

På konferansen The Next Wave på Giske torsdag 30. september skal prosjektleder Kjersti Vister presentere samarbeidet, som foreløpig er helt i startgropen.

- Vi sto overfor felles utfordringer, sier hun.

Starter i ungdomskolen
Opplæringskontorene arbeider med å rekruttere og følge opp lærlinger i læretiden etter at de er ferdig med et par år med yrkesfaglig utdanning på videregående skole.

Tradisjonelt har opplæringskontorenes arbeid begynt i det elevene har tatt sine utdanningsvalg og er i ferd med å lete etter læreplasser.

I Havspeilet-prosjektet er målet å drive rekrutteringsarbeid på elever i aldersgruppen 13-15 år, slik at de vet mer om hvilke muligheter yrkesutdanning gir allerede mens de går i ungdomsskolen. Blant annet gir en ny nettside informasjon om hvilke yrker som finnes, hva som er lønnsnivået, hvilke interesser det er en fordel å ha for å trives i yrket, og hvilke utdanning som er veien frem til målet.

Bedre styring
Mens utdanning for å bli fisker er svært populært med flere søkere enn elevplasser har andre fag problem med å rekruttere nok, selv om der er både læreplasser og jobber i vente.

Ett av poengene med Havspeilet-samarbeidet er å styre rekrutteringen bedre i samsvar med behovet for arbeidskraft.

Opplæringskontoret for maritime opplæring rekrutterer sjøfolk, Opplæringskontoret for tekniske fag Sunnmøre rekrutterer blant annet fagarbeidere til skipsbyggingsindustrien og Marint Kompetansesenter rekrutterer til fiskeri og oppdrettsnæringen.

Mot fullt hus
I går, tirsdag ettermiddag, var omlag 260 påmeldt til The Next Wave på Giske. Flere hadde også varslet sin ankomst, men var ikke registeret som påmeldt, slik at konferansen ligger an til å nå taket på 300 deltagere.

Les programmet her

I tillegg til presentasjonen av Havspeilet-prosjektet skal hvordan sjømatnæringen kan drive mer bærekraftig belyses av flere foredragsholdere, og tidligere toppbyråkrat i Fiskeridepartementet - Johan Williams - skal fortelle hvordan han skal greie å forene de ulike stridende partene i Norges Fiskarlag slik at Fiskarlaget skal bestå som den samlende interesseorganisasjonen for norske fiskere.

Publisert: 29.09.2021 06:00

Sist oppdatert: 20.10.2021 08:34