Optimar har solgt 23 bloederoer
OPTIMAR: Bløderøret er utviklet i Optimar som et alternativ til de mer tradisjonelle åpne tankene, som flytter fisk mekanisk
Nytt

Optimar har solgt 23 bløderør

Optimar-nyvinning skal gi bedre kvalitet på oppdrettsfisken.

01.04.2020
En ny, norskutviklet metode bruker vannstrømninger i store rør for bedre utbløding, nedkjøling og «bufring» av fisk.
Det opplyser Valderøy-baserte Optimar i en pressemelding onsdag.

Kjølås bak oppfinninga

Det blir vist til at ved å styre vannstrømmen i rørene, kontrolleres både framdrift og oppholdstid på fisken. Ettersom det er svært skånsomt å bruke vann, kan bløderøret heve kvaliteten på fisken. Løsningen er 100 prosent lukket hele veien fra bløggebåt til fisken er lagret på tank.
– Bløderøret gir bedre fiskekvalitet, og er utviklet i tett samspill med kundene. Løsningen er svært arealeffektiv og gjør det enkelt å holde god hygiene med automatisk vask. Vannstrømningene gir blant annet en raskere nedkjøling av fisken, forteller mannen bak nyvinnga, Frode Håkon Kjølås EVP Concept & Aqua i Optimar, i en pressemelding.
Det patenterte bløderøret er utviklet i Optimar som et alternativ til de mer tradisjonelle åpne tankene, som flytter fisk mekanisk.
– Etter at fisken er tatt inn, bedøvet og avlivet, går den inn i et stort rør, mellom 80 cm til 1,5 meter i diameter, hvor den tappes for blod og kjøles ned. Samme type rør kan også benyttes til kjøling og rensing av fisk etter sløying, sier Kjølås, i pressemeldingen.

- Alt er lukket

Optimar opplyser at et tredje bruksområde er lagring av fisk.
– Når en bløggebåt leverer store mengder fisk, er det viktig å tømme alt og komme seg kjapt videre til neste oppdrag. Da trengs det et mottak. Med bløderør kan all fisken pumpes raskt på land, hvorpå fisken lagres i kjølt vann frem til den prosesseres videre, sier han.
– En av fordelene med bløderørene er at alt er lukket. Når man er ferdig for dagen, kjører man automatiske vaskeprosesser. Det er også svært fleksibelt med tanke på plassering og utnyttelse av areal, som vi opplever ofte er en flaskehals, sier Kjølås.

Norwegian Gannet

Han opplyser at ideen med å bruke rør og vann startet med at selskapet hadde kunder som ønsket løsninger for å flytte fisk langt, uten typiske løsninger som transportband.
Den første som fikk bløderør fra Optimar er det unike fartøyet Norwegian Gannet.
– Bløderør var den eneste måten å få plass til utblødningskapasitet, men å teste prototypen på verdens største lakseslakteri var mildt sagt risikosport. Konseptet fungerte heldigvis svært godt, og vi har siden starten videreforedlet ideen i tett samarbeid med kunden, sier Kjølås.

Skeptiske kunder i starten

Han sier at en stor fordel med bløderøret er at det er svært plasseffektivt og fleksibelt, men han legger ikke skjul på at noen av kundene var skeptiske i starten.
– Den typiske bekymringen var hvordan vi kunne kontrollere fisken uten noe mekanisk, og kun ved hjelp av vann. For å overbevise dem, rigget vi rett og slett et anlegg som vi testet ute hos kunden. Så snart de ser med egne øyne at dette virker, får vi svært god respons, sier Kjølås.
Optimar opplyser at nå er 23 bløderør under produksjon og skal leveres til fire ulike kunder i løpet av våren.

Publisert: 01.04.2020 10:51

Sist oppdatert: 28.04.2021 09:53

Mer om