Patogen inn i nytt marked etter vekstaar
PÅ PLASS I BODØ: Patogen i Ålesund vokste både i omsetning og fysiske lokaliseringer i fjor. Her fra det nye laboratoriet i Bodø. Fra venstre: Markedsdirektør Ove Gjelstenli i Patogen, administrerende direktør Jørn Ulheim i Patogen og daglig leder Karianne Jakobsen i Labora, sammen med Åse Emblem og Jim Ness som da var nytilsatte i Patogen Nord.
Nytt

Patogen inn i nytt marked etter vekstår

Nytt laboratorium i Bodø, nye kontor i Oslo, Chile og Skottland - og fortsatt overskudd. Nå vil Patogen inn på nytt marked. 

Marius Rosbach
29.07.2019

Inntektene til analyseselskapet Patogen i Ålesund fortsatte å peke oppover i fjor med en vekst på knappe 17 prosent.

Selskapet som er blitt den største aktøren til å samle inn og analysere biologiske prøver fra oppdrettsanleggene, har økt inntektene kontinuerlig i snart ti år.

– 2018-resultatet følger den veksten som vi har hatt i noen år, og som gjenspeiler utviklingen i oppdrettsnæringen generelt med økt fokus på fiskehelse, forteller administrerende direktør Jørn Ulheim til NETT NO.

Etter at Ålesund-selskapet fikk Kverva inn på eiersiden - i tillegg til gründerne Vidar Aspehaug og Magnus Devold – har utviklingen skutt fart. Omsetningen i årene 2016 til 2018 har økt fra 58 til 86 millioner kroner.

– Framtidsutsiktene anses som gode, er den korte og konsise oppsummeringen i årsrapporten (ekstern lenke).

Nytt marked
En av spennende tingene som skjer framover for det Ålesund-baserte selskapet, er at de fra 1. august også vil tilby histopatologiske undersøkelser.

– Veldig enkelt forklart tar personale ut organer fra fisk og sender disse til Patogen for avansert billedanalyse, som utføres av spesialister i Patogen. Gjennom dette arbeidet settes en diagnose som anvendes i videre fiskehelsearbeid, forteller Ulheim.

Han påpeker at selskapet dermed kan gi et mer komplett tilbud av de fiskehelsetjenestene oppdretterne har behov for.

– Det blir spennende å se hvor raskt dette vil utvikle seg for oss, i og med at vi skal inn på et marked som har vært etablert over tid, sier Ulheim,

På plass i Skottland og Chile
2018 var det første hele driftsåret for det nye laboratoriet i Bodø, som drives gjennom et felleseid selskap med Labora – Patogen Nord AS. De håndterer analysearbeidet for de tre nordligste fylkene. Det er også åpnet et Oslo-kontor.

Men Patogen har også internasjonale ambisjoner og i løpet av fjoråret åpnet de salgskontor både i Skottland og Chile. Foreløpig er ikke det noe som i vesentlig grad viser igjen i regnskapet, sier Ulheim.

– Hvordan er konkurransen i markedet?

– Konkurransen er økende både i Norge og ellers i verden. Fokuset på vekstpotensialet i oppdrett av fisk gjør at spesielt internasjonale laboratorieselskaper forsøker å etablere seg i markedene som Patogen arbeider i. I Chile er det allerede ganske stor konkurranse på den type tjenester vi markedsfører, så vi må gjøre en grundig jobb for at det skal bli så bra som vi forventer, forteller han.

Les også: Patogen satser tungt på vekst

Fire års arbeid bak avansert prognoseverktøy

Fortsatt vekst i antall ansatte
For 2018 er det også utarbeidet konsernregnskap for Patogen Holding AS som viser samla inntekter på 93 millioner kroner.

Til sammen hadde konsernet 51 ansatte ved utgangen av 2018, og så langt i 2019 har det kommet til enda noen flere.

Betydelige overskudd gjennom en årrekke er investert i videre vekst, og egenkapitalandelen i konsernet var på 47 prosent ved utgangen av året.

Trappet opp forskningsinnsatsen
Inntektene har til nå kommet fra avanserte analyser for fiskeoppdretterne basert på en moderne PCR-teknologiplattform. Analysemetoden gjør det mulig å identifisere gen-sekvenser som er knyttet til fiskesykdommer.

Samtidig satser Patogen tungt på forskning og utvikling i samarbeid med de mest sentrale forskningsmiljøene innen fiskehelse i Norge.

I fjor ble denne satsingen trappet kraftig opp fra 15 til 25 millioner. Selskapet hadde i 2018 tre prosjekt i Skattefunn-ordningen.

Les også: Patogen dobler FoU-satsinga

Analyse: Milliardtap på virus


Patogen

Årsresultat (i mill kr)

2018

2017

Driftsinntekter

86

76,7

Driftsresultat

7,6

11,6

Res. før skatt

9,2

11,5


Publisert: 29.07.2019 06:00

Sist oppdatert: 04.08.2021 16:17