Pengeflom inn i vindkraft
MYE STØRRE: I løpet av de fem neste åren skal vindkraftproduksjonen til havs vokse like mye som den har gjort de 15 foregående årene, sier Scott Hamilton i analyse og konsulentselskapet BVG Associates.
Nytt

Pengeflom inn i vindkraft

De neste fem årene skal det investeres over 100 milliarder Euro i utbygging av vindkraftanlegg til havs.

02.11.2017
Anslaget kommer fra Scott Hamilton i analyse- og konsulentsselskap BVG Associates. I 2022 alene er det snakk om investeringer for 25 milliarder Euro, over 200 milliarder kroner.
Investeringene er økende, og Hamilton anslår at vindkraftproduksjonen i Europa vil dobles innen 2022. Det innebærer at det i løpet av fem år fremover vil bli bygget ut for like mye kraftproduksjon som det er gjort fra vindkraftproduksjonens spede begynnelse for 15 år siden.

Stor interesse

Hamilton var en av innlederne på et godt besøkt havvind-seminar i ÅKP Blue Innovation Arena i Ålesund i går, onsdag 1. november.

Hamilton presenterte hovedtrekkene i Norwegian Energy Partners ferske markedsoppdatering og prognose for de kommende fem årene. Investeringsanslaget på over 100 milliarder Euro omfatter alt fra prosjektering til ferdig bygget vindkraftanlegg til havs, og vedlikeholds- og inspeksjonsarbeidet som følger med.
Hamilton sier til NETT NO at den økte investeringstakten også betyr økt etterspørsel etter skip.
Hittil er det skip spesialbygget for vindkraftoperasjoner, som blant andre Ulstein Verft og Havyard har bygget, som dominerer i markedet. Men Hamilton mener økt aktivitet også øker behovet for rene transportoppdrag, og det kan åpne markedet for plattformforsyningsskip som hittil har hatt oppdrag for oljebransjen.

Uptime er inne

Av bedrifter i vindkraftbransjen med base på Nordvestlandet er Uptime International den mest kjente, med sin gangvei som sikrer trygg ankomst fra serviceskip til vindkraftinstallasjonen.

Norwegian Energy Partners er en offentlig finansiert organisasjon som arbeider for å fremme muligheten for norske aktører i energimarkedet, blant annet innen vindkraftutbygging.
I vår offentliggjorde organisasjonen ut en rapport med en detaljert analyse av mulighetene norske bedrifter har i vindkraftmarkedet.

Publisert: 02.11.2017 11:04

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:15